Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale mai au timp până la data de 16 ianuarie pentru a actualiza obiectul de activitate ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Conform unui comunicat al Oficiului Registrului Comerțului, PFA-urile și II au avut ca termen o perioadă de 2 ani pentru a solicita ONRC din raza sediului profesional înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate.

Conform datelor oficiale, sunt peste 30.700 de persoane fizice autorizate și aproape 12.500 de întreprinderi familiale în țara noastră, cele mai multe lăsând pe ultima sută de metri aceste modificări importante. Conform acestor prevederi, care vor intra în vigoare începând cu data de 17 ianuarie, persoanele fizice autorizate și întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, au un nou cadru care le obligă să se încadreze în maximum 5-10 clase de activități și să limiteze numărul de angajați la maximum 3-8 persoane. O persoană fizică autorizată va putea avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN, în timp ce întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. Totodată, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă. Pentru întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, decizia este să poată angaja cel mult 8 salariați.

De asemenea, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea pentru una sau mai multe activități, dacă nu a făcut această modificare anterior. Atât persoanele fizice autorizate, cât și întreprinderile individuale pot opta pentru modificarea formei de organizare.

Entitățile care nu se vor conform noilor reguli vor fi radiate.

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare”, se mai arată în comunicatul ONRC.

Ai nevoie de Legea nr. 182/2016? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here