Un proiect de lege înregistrat la Senat propune o modificare semnificativă pentru persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF), oferind posibilitatea acestora de a deveni societăți cu răspundere limitată (SRL-uri) fără a fi necesară desființarea PFA-ului și înființarea unui SRL, așa cum este necesar în prezent.

Conform legislației actuale, OUG nr. 44/2008 care reglementează activitățile economice desfășurate de către PFA-uri, II-uri și IF-uri, nu există dispoziții care să permită transformarea acestor entități fizice în persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entități sunt supuse unor reguli fiscale similare, fiind înregistrate la Registrul Comerțului, având cod fiscal unic și, uneori, înregistrându-se în scopuri de TVA.

Multe dintre PFA-uri, II-uri și IF-uri au atins un nivel de dezvoltare care necesită trecerea de la contabilitatea în partidă simplă la contabilitatea în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN. Însă, din cauza restricțiilor legislative actuale care nu permit transformarea, singura opțiune rămâne desființarea acestora, ceea ce duce la pierderea întregului  istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale stabilite de-a lungul timpului.

Proiectul de lege propune beneficii pentru toți cei implicați. O soluție legislativă care permite transformarea acestor entități în persoane juridice, cum ar fi SRL-urile, ar reduce povara administrativă a statului și ar simplifica accesul la procedurile legale pentru persoanele fizice și juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la eforturile de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative.

De asemenea, noua legislație prevede că persoanele care au primit finanțare nerambursabilă pentru proiectele lor și aleg să-și transforme entitățile din PFA/II/IF în SRL-uri nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile corespunzătoare, în cazul în care decid să desființeze entitatea în timpul perioadei de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finanțate sunt îndeplinite eficient.

Vezi aici expunerea de motive

Vezi aici forma proiectului de lege

Vezi aici OUG 44/2008

Vezi aici alte articole despre PFA-uri

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here