Până la sfârşitul acestei luni, guvernul va pune în aplicare Decizia nr. 437/2013. Astfel, se vor recalcula pensiile celor care s-au pensionat între luna ianuarie 2011 şi 23 ianuarie 2013 şi se va plăti diferenţa aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013.
Vor beneficia de această majorare aproximativ 234.000 de persoane, iar pentru cele două luni efortul bugetar va fi de 23 de milioane de lei.
Potrivit Deciziei nr. 437/ 2013, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a constatat că aceste dispoziţii de lege contravin prevederilor art. 15 alin. (2) din Constituţie, deoarece încalcă principiul neretroactivităţii legii civile.
Prevederile declarate neconstituţionale stabilesc: "(2) Indicele de corecţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
(3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".
Dispoziţiile alin. (1) la care se raportează alin. (2) prevăd că, în anul 2013, indicele de corecţie care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este 1,06.
Ca efect al acestei decizii, dispoziţiile art. III alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2013, referitoare la aplicarea în cursul anului
Notă: Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, suplimentările veniturilor pensionarilor vizaţi vor fi, în medie, de 63 de lei / pensie.
------------------------------(P)------------------------------
Aveţi nevoie de forma consolidată la zi a actelor normative? Acum puteţi cumpăra online acte normative (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro, fără să aveţi nevoie de un abonament Lege5.
Achiziţionarea actelor normative se face din zona gratuită a aplicaţiei Lege5 Online. Din momentul achiziţionării, aveţi acces la fişiere timp de două săptămâni. Formele consolidate pot fi descărcate de maximum patru ori în această perioadă.
Cum procedaţi ca să cumpăraţi online un document electronic? Găsiţi un ghid AICI.