Din cele 20.000 de planuri de afaceri depuse pentru finanțare în cadrul programului Start Up Nation au fost verificate 8.000, dar peste 10.000 vor primi undă verde, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.

El a precizat, în cadrul unei dezbateri la Târgu Mureș, că în cel mult două săptămâni se vor da și acordurile pentru fondurile europene, iar în cadrul bugetului din programul Start Up Nation se vor încadra aproximativ 10.500 de firme. Bugetul alocat anul acesta este de circa 1,7 miliarde lei, din care 500 milioane de lei fonduri europene.

Noi nu o să mai mergem cu verificări până la 20.000, că nu are niciun sens. În clipa în care se epuizează bugetul o să vedem pe parcurs dacă există firme care au renunţat sau care nu mai vor să continue dintr-un motiv sau altul, pentru că, totuşi, sunt foarte multe, se poate întâmpla ceva la 10.000 de firme, atunci ne vom asigura că următorii de pe listă vor intra. Dar lucrul acesta trebuie să se realizeze în următoarele două săptămâni”, a mai explicat ministrul Laufer.

El a adăugat că pentru încheierea perioadei de contractare pe baze legale era necesară aprobarea proiectelor pe fonduri europene, fapt ce s-ar fi îndeplinit de curând, astfel că unele clauze suspensive vor putea fi ridicate, iar programul Start Up va merge mai departe, cu partea de buget alocată din fonduri europene, de 500 milioane de lei. Acești beneficiari vor fi chemați la agențiile teritoriale pentru a li se ridica acea clauză suspensivă și pentru a trece la etapa de implementare a proiectului. Este vorba însă de firme doar din mediul urban, fără București și Ilfov.

Start Up Nation România este un program cu finanțare duală, europeană și națională, prin care se oferă până la 200.000 de lei (44.000 euro) unor firme nou-înființate, beneficiarii putând fi persoane juridice (societăți comerciale) care aplică direct în program. Guvernul a alocat, la rectificarea bugetară de acum, 250 de milioane de lei credite bugetare pentru acest program, dar pentru acoperirea necesarului de finanțare pe 2017 mai trebuie allocate încă 950 de milioane de lei.

În cadrul aceleiași dezbateri de la Târgu Mureș, ministrul ilan Laufer a cerut băncii deținute de statul roman, CEC Bank, să se implice mai mult în intermedierea finanțării programului Start Up Nation, conform agenției de presă Agerpres.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here