Senatul a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat pentru persoanele care au fost prejudiciate în urma unor accidente rutiere și care au optat, la asigurare, pentru decontarea direct.

Potrivit inițiatorilor, actualele reglementări, mai exact art. 26 din Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor, permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, dar, în mod concret, reparaţia vehiculului avariat se realizează în foarte multe cazuri în unităţi neautorizate, de către persoane nespecializate şi în condiţii improprii.

Proiectul adoptat de prima cameră prevede că procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F. care trebuie să prevadă, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparației vehiculului într-o unitate autorizată. Astfel, persoanele care au fost victime ale accidentelor auto vor trebui să demonstreze cum au cheltuit banii primiți de la asiguratorul direct, iar în caz contrar, vor trebui să returneze banii.

Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie

La articolul 26 alineatul (3) se modifică şi completează şi va avea următorul cuprins: Art. 26: Decontarea directă între asigurătorii RCA

(1) Decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul României;

b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;

c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;

d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;

e) prejudiciile exclud vătămările corporale.

(2) Serviciul de decontare directă se ofertează obligatoriu de către asigurător, dar achiziţia acesteia este opţională de către asigurat.

(3) Procedura de decontare directă se stabileşte prin reglementări ale A.S.F. care trebuie să prevadă, sub sancţiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparaţiei vehiculului într-o unitate autorizată.

Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acţiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

Proiectul de lege va fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputaților, care are rol de for decizional.

Ai nevoie de  Legea nr. 132/2017? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here