Persoanele persecutate politic de regimul instaurat între anii 1940-1945, pe motive etnice, ar putea aduce doar martori ca probe pentru drepturile ce le revin.  40 de parlamentari au inițiat o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 189/2000, propunere care a fost deja adopată de Senat și care se află acum în dezbatere la Camera Deputaților.

Inițiatorii susțin că zeci de persoane din mai multe localități ale țării, persoane care sunt acum în vârstă, nu au mai putut dovedi cu altfel de documente că au fost persecutate politic în acea perioadă. Mai mult, primăriile localităților în care au fost strămutați, dar și Arhivele Statului nu le pot elibera adeverințe, pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege. Astfel că se impune ca dovedirea situației lor să se poată face cu orice mijloc de probă, inclusiv declarații ale unor martori, autentificate la notar.

Art. 5

După litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:

„i) Scutirea de la impozitul pe terenul agricol din intravilan și din extravilan, precum și pe clădirile de locuit.”

Art. 6

După alineatul (1) se introduce un nou alineat, (2), cu următorul cuprins:

„(2) În cazul în care dovedirea situaților prevăzute la art. 1 se face prin martori, declarațiile acestora trebuie să îmbrace forma autentică notarială.”

Impactul bugetar, spun parlamentarii, nu va fi unul foarte mare, deoarece în situația de mai sus se mai află câteva sute de persoane.

Legea nr. 118/1999, Legea nr. 189/2000 și OG nr. 105/1999 sunt cele trei acte normative care se referă la situația românilor, indiferet de naționalitate, care au fost persecutați din motive etnice de regimurile instaurate în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945.

Conform unor alte acte normative legiferate abia în 2014, cei care au fost deportați în ghetouri și lagăre de concentrare sau au fost închiși, beneficiază de 250 de lei pe lună pentru fiecare an de detenție sau deportare. Cei care au fost strămutați în alte localități sau au făcut parte din detașamentele de muncă forțată au dreptul l 200 de lei pe lună pentru fiecare an de muncă sau strămutare de la domiciliu.

Ai nevoie de Legea nr. 189/2000 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here