Persoanele cu handicap vor avea noi legitimații de călătorie, cu elemente de siguranță încorporate. Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care schimbă regulile eliberării acestor documente.

Practic, noile legitimații de călătorie gratuită cu transportul în comun sau cu trenul, pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, vor fi “tipărite pe hârtie de culoare galbenă, cu filigran de siguranţă în masa hârtiei, nominale, netransmisibile şi anuale. Biletele de călătorie gratuită au tipărite aceeaşi serie, care reprezintă iniţialele judeţului, şi acelaşi număr pe fiecare dintre părţile componente, în casetă oranj, care devine fluorescentă sub acţiunea razelor UV, precum şi numele judeţului sau al sectorului de care aparţine beneficiarul. Anul calendaristic de valabilitate este tipărit în întregime”.

Ministerul Transporturilor și cel al Muncii, care vor implementa aceste noi reguli și documente, susțin, în expunerea de motive a proiectului, că actualele legitimații nu mai sunt conforme deoarece beneficiarii completează singuri numele, prenumele și numărul adeverinței de handicap și pot greși, iar unii dintre ei împrumută aceste legitimații altor persoane care nu au aceste drepturi. 

În plus, fiecare Direcția județeană de Asistență Socială din fiecare județ încheie contracte cu operatorii de transport din zonă, iar în unele cazuri au apărut întârzieri sau nereguli, care s-au răsfrânt apoi asupra beneficiarilor acestor bilete. Noile legitimații de călătorie vor fi unice la nivel de țară și persoanele care le dețin trebuie să le vizeze la casa de bilete înainte de fiecare transport cu trenul, sau la casele de bilete pentru transportul urban.

Art. 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1)-(6) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane:

a) persoanele cu handicap grav;

b) persoanele cu handicap accentuat;

c) însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;

d) asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav;

e) însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora;

f) persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu;

g) asistenţii personali sau însoţitorii persoanelor cu handicap care au afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu.” 

Asistenții personali și însoțitorii vor avea bifată, pe biletele de călătorie gratuite date persoanelor cu handicap, o mențiune specială de însoțitor, față de mențiunea beneficiarilor, care este „titular”. 

Proiectul de hotărâre de guvern a stat în dezbatere publică până la sfârșitul săptămânii trecute, timp de zece zile, urmând acum să treacă pe la mai multe ministere pentru avize și apoi să fie adoptat de guvern. După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, ministerele Muncii și Transporturilor au 30 de zile la dispoziție pentru a emite tipul noilor legitimații.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here