Persoanele încadrate cu handicap grav sau accentuat vor putea face reevaluarea medicală la domiciliu, conform unei propuneri legislative inițiate de un deputat liberal. Propunerea vine în sprijinul celor carenu au un certificat permanent de handicap și trebuie să facă periodic reevaluarea medicală la comisia de specialitate.

Marea majoritate a acestor persoane, susține inițiatorul în expunerea de motive a proiectului, se află în imposibilitatea de a se deplasa la comisiiile de evaluare sau de a sta ore și zile întregi la coadă pentru avizele necesare:

“A nu se uita că, în imposibilitatea deplasării persoanei cu handicap accentuat sau grav,  aceasta poate pierde drepturile conferite prin lege. Mai mult, comisiile de evaluare sunt suprasolicitate din punct de vedere birocratic, au mii de dosare de handicap, dar care sunt, în cea mai mare parte, de grad ușor sau mediu, ceea ce obligă persoanele cu handicap grav sau accentuat să aștepte și zile întregi la cozile formate la comisii”, mai argumentează inițiatorul proiectului legislativ.

Art. 87 din Legea pentru completarea art. 87 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

După alin. (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:

„(12) Persoanele cu handicap pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradele de handicap accentuat și grav, cu excepția celor prevăzute la alin. (11), reevaluarea periodică se face la domiciliul persoanei. Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul acesteia după o prealabilă programare și informare a persoanei cu privire la ora și data efectuării evaluării periodice.”

Propunerea legislativă a fost înregistrată pe 10 mai, la Senat. După primirea avizelor și dezbaterile de aici, va fi trimisă la Camera Deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here