Persoanele cu dizabilități ar putea obține certificat de handicap permanent. Astfel, acestea vor scăpa de birocrație și proceduri greoaie și inutile, potrivit unui proiect de act normativ.

Modificările Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost adoptate, marţi, cu majoritate de voturi în Camera Deputaţilor.

În prezent, legea spune că, pentru persoanele cu handicap, a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului. Cu toate acestea, situațiile semnalate în practică au scos în evidență faptul că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna și în mod unitar, înregistrându-se situații în care persoanele în cauză sunt obligate să se prezinte la comisie pentru reevaluări periodice.

Actul normativ clarifică legislația, stabilind obligația comisiei de a elibera certificate cu termen de valabilitate permanent. Nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute în proiect se va sancționa cu amendă între 30.000 lei și 100.000 lei.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător:

  • Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsura să intre în vigoare. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vezi aici Legea 448/2006

Vezi aici Ordinul 762/1992/2007

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici