Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de costuri reduse la toate tipurile de proteze, dacă proiectul legislativ care prevede scutire de TVA pentru componentele produselor de acest tip va fi adoptat în Parlament.

Inițiatorii actului normativ argumentează că, în acest moment, legislația prevede:

  • scutire de TVA doar pentru protezele dentare;
  • TVA redus de 9% pentru livrarea de proteze și accesorii ale acestora şi livrarea de produse ortopedice;
  • TVA standard de 19% pentru materialele din care se realizează protezele medicale, accesoriile acestora şi manopera aferentă.

Astfel, iniţiatorii proiectului legislativ susţin că rezultă costuri finale ridicate pentru persoanele cu dizabilități, care primesc din partea statului 4.500 lei o dată la 4 ani pentru produsele de care au nevoie, suma insuficientă în raport cu costurile ridicate ale protezelor necesare:

“Spre exemplu, producerea unui dispozitiv ortopedic, a unei proteze, implică achiziția de materii prime și material pentru care TVA este de 19%, ceea ce conduce la creșterea prețului pentru consumatorul final, persoana cu dizabilități.”.

Pe de altă parte, mai susțin parlamentarii, Codul fiscal acordă un regim derogatoriu pentru operațiuni scutite de taxă în cadrul profesiunilor exercitate de stomatologi și tehnicieni dentari, dar nu se aplică aceeași reducere și pentru alte proteze și produse medicale.

Legea nr. 227/2015 privid Codul fiscal. Art. 291, alin. (2), lit. a) și lit. b) se abrogă. La art. 292, alin. (1), după lit. r) se adaugă literele s) și t), cu următorul conținut:

“1) Următoarele operațiuni de interes general sunt scutite de taxă: […]

s) prestările de servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către specialiști, tehnicieni proteziști – orteziști și tehnicieni acusticieni, audioproteziști, manopera, livrarea de materii prime și materiale destinate realizării de proteze și accesorii ale acestora, precum și livrarea de proteze și accesorii ale acestora definite prin normele metodologice conform legislației specifice, cu excepție protezelor dentare scutite de taxă conform art. 292 alin. (1) lit. b).

t) prestările de servicii efectuate de către specialiști, tehnicieni proteziști – orteziști și tehnicieni acusticieni, audioproteziști, pentru realizarea de produse ortopedice, manopera, livrarea de materii prime și materiale destinate realizării de produse ortopedie, precum și livrarea de produse ortopedice.”

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată, în procedură de urgență, pe 13 martie 2018.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here