Camera Deputaților a adoptat definitive, cu 274 de voturi “pentru” și niciunul “împotrivă” un proiect care prevede ca persoanele fizice apte de muncă să fie obligate să presteze servicii publice în condițiile situațiilor de urgență.

Proiectul modifică și completează OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, care prevedea astfel de condiții doar în situații de război sau de criză, nu în situațiile de urgență.

Persoanele fizice apte de muncă sunt cele care au domiciliul în localitățile unde este declarată stare de asediu sau de urgență. Autoritățile, dar și militarii, polițiștii, personalul din structurile de apărare sunt cei care vor decide măsurile în situațiile de urgență.

La art. 21, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

(3) În condițiile alin. (1), instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pot concentra rezerviști pentru instruire și îndeplinirea unor misiuni și pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări servicii în interes public.

De asemenea, actul normative prevede ca atunci când se declară stare de asediu, autoritățile vor putea rechiziționa diverse bunuri de la populație pentru a le folosi în interesul public. Bunurile vor fi restituite sau se vor acorda despăgubiri.

La art. 25, se introduce litera f1) cu următorul cuprins:

f1) Rechiziționare de bunuri, potrivit legii.

Sancțiunile pentru populație, dar și pentru firmele și autoritățile care nu respect noile prevederi au fost majorate.

Art. 28 se modifică și va avea următorul cuprins:

Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 de lei la 5.000 lei pentru persoane fizice și de la 1.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice.

Actul normativ adoptat a fost trimis spre promulgare președintelui țării.

Ai nevoie de OUG nr. 1/1999? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here