OpANAF nr. 920/2023 reglementează o persoană în categoria persoanelor cu averi mari atunci când averea personală depășește suma de 25 milioane de euro calculată în lei la cursul mediu al anului anterior comunicat de BNR față de anul în care se estimează averea.
Prin avere înțelegem atât averea deținută pe teritoriul României cât și în străinătate, iar persoana fizică are calitate de persoană rezidentă fiscal în România. Averea reprezintă suma următoarelor trei categorii de active deținute de respectivele
persoane:
- bunuri imobile;
- bunuri mobile;
- active financiare.
Tot prin acest act normativ se reglementează noțiunea de „grupul persoanelor fizice cu averi mari” reprezentând formatul din persoanele cu averi mari, respectiv grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari format din personalele fizice cu averi mari, respectiv soțul, soția și rudele până la gradul al doilea. Autoritatea fiscală notifică respectivele persoane fizice cu privire la faptul că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.
Notificarea va cuprinde elementele și informațiile pe care le deține autoritatea fiscală privind încadrarea persoanei la categoria persoanelor cu averi mari, respectiv precizări privind cadrul normativ pentru conformarea acestor persoane fizice la reglementările fiscale.
Scopul constituirii acestor grupuri de persoane cu averi ridicate este de a le îndruma pentru conformarea voluntară în scopul respectării obligațiilor fiscale, respectiv pentru crearea unor baze de date însă identifică riscuri de neconformare iar în urma analizei de risc fiscal se poate decide o verificare a situației patrimoniale a respectivei persoane fizice.
Notă: periodic la trei ani se va efectua o actualizare a persoanelor ce îndeplinesc criteriile de persoane cu averi mari în scopul eliminării persoanelor ce nu îndeplinesc criteriile de avere sau în scopul suplimentării numărului de persoane cu alte persoane ce îndeplinesc criteriul de deținere a unei averi mari.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.