Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea cadrului legislativ privind monitorizarea electronică, în contextul eliminării controalelor la frontierele terestre interne dintre România și Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025.
Proiectul vizează modificarea articolului 9,
alineatul (4), din
Hotărârea Guvernului nr. 1025/2022, care reglementează aspecte tehnice ale Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME).
Cu excepția cazurilor în care organul judiciar competent a dispus purtarea permanentă a dispozitivului electronic de supraveghere, persoanele aflate sub monitorizare electronică vor avea obligația de a preda dispozitivele de supraveghere înainte de a părăsi țara.
Dacă persoana călătorește într-un stat membru al Spațiului Schengen, dispozitivul de supraveghere va fi predat la o unitate de poliție desemnată de organul de supraveghere.
Dacă destinația este un stat din afara Spațiului Schengen, predarea dispozitivului se va face, în continuare, la punctul de trecere a frontierei.
Demontarea se efectuează de către personalul Poliției Române.
Contextul inițiativei
În prezent, monitorizarea electronică este reglementată prin
Legea nr. 146/2021 și prin
Hotărârea Guvernului nr. 1025/2022, care stabilește funcționarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME).
Acest proiect de act normativ reprezintă o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea cadrului legislativ incident domeniului monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuțional-penale, în contextul adoptării
Deciziei (UE) 2024/3212 a Consiliului din 12 decembrie 2024 privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre Republica Bulgaria şi România, prin care, începând cu data de 1 ianuarie 2025, se elimină controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne dintre cele două state.
Modificarea propusă prin acest proiect adaugă claritate și adaptează aceste reglementări la noile realități Schengen, unde trecerea frontierei interne nu mai implică verificări asupra persoanelor.
Ce urmează?
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise până la 31 ianuarie 2025, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro .
După etapa dezbaterii publice, proiectul de hotărâre urmează să fie aprobat de Guvern.
Proiect modif. H.G. 1025 /2022
Nota de Fundamentare modif. H.G. 1025 /2022
Vezi aici alte articole despre frontieră