Senatul va dezbate un proiect de lege care vrea să faciliteze condițiile de obținere a permisului de categoria A1 (motociclete și tricicluri), pentru persoanele care dețin permisul categoriei B, fără un examen special.

Mai exact, criteriile pe care trebuie să le îndeplinești ca să obții pe loc permisul A1, conform proiectului, sunt următoarele:

– Vârsta minimă 24 de ani

– Deținerea permisului categoriei B de cel puțin 2 ani

– Parcurgerea unui curs practic obligatoriu pe motocicletă, de 10 ore

Permisul categoriei A 1 se acordă, în forma actuală a legii, pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm³, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. De asemenea, permisul categoriei A1 se acordă pentru tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW.

Inițiatorii proiectului susțin că extinderea actuală a localităților obligă autoritățile la soluții alternative pentru decongestionarea traficului, una dintre acestea fiind utilizarea de motociclete ușoare. În plus, se reduce poluarea, se reduc costurile cu combustibilul, se asigură o fluență mai mare a participanților la trafic. Sunt însă și posibile efecte negative, teribilismul unor tineri ar putea fi încurajat de obținerea mai ușoară a acestei categorii de permis, ori numărul accidentelor rutiere este în creștere mai ales în privința tinerilor.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Art. 24¹ – După lit. j) a alin. (1) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:

k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm³, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg (categoria A1), cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniți și permisul categoriei B obținut cu cel puțin doi ani în urmă.

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat, urmând ca ulterior să fie trimisă Camerei Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here