Atunci când ne schimbăm locul de muncă sau ne angajăm pentru prima oară, intrăm de cele mai multe ori în contact cu noţiunea de „perioadă de probă”. Însă nu toţi cunoaştem exact ce reglementări există referitor la acest aspect şi care sunt limitele legale în care trebuie să ne încadrăm atât noi, ca salariaţi, cât şi cealaltă parte, ca angajator.

Din punct de vedere legislativ, perioada de probă este reglementată în Codul Muncii, art. 31-33.

Durata perioadei de probă 

În primul rând, trebuie să ştim că, pentru verificarea aptitudinilor unui salariat, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de:

  • cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie 
  • cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice

Ce se întâmplă dacă vreau să renunţ la job în perioada de probă? 

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia

Mai exact, dacă nu vreţi să vă continuaţi activatea în postul respectiv, puteţi pleca fără a fi necesar să respectaţi preavizul sau să vă justificaţi, însă (atenţie!) angajatorul poate şi el să întrerupă colaborarea cu dumneavoastră în aceeaşi manieră. Intenţia trebuie anunţată în scris, totuşi, de către oricare dintre părţile iniţiatoare. 

perioada_proba_2016
Sursa foto: Lege5.ro

Ce drepturi am în perioada de probă? 

Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. 

ATENŢIE!  Perioada de probă constituie vechime în muncă.

Am absolvit o facultate. Fac stagiu sau sunt în perioadă de probă? 

Potrivit Codului Muncii, pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. 

La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul trebuie să elibereze obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.

Una sau mai multe perioade de probă?

Legea prevede faptul că, pe durata executării unui contract individual de muncă, nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.

Prin excepţie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situaţia în care acesta debutează la acelaşi angajator într-o nouă funcţie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiţii grele, vătămătoare sau periculoase. 

Şi îndeosebi pentru angajatori… 

Perioada în care se pot face angajări succesive de probă ale mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

4 COMENTARII

  1. Imi puteti trimite informatia legata de articolul din codul muncii unde se vorbeste despre posibilitatea intocmirii unei a doua perioade de proba, daca angajatul debuteaza intr-o noua functie la acelasi angajator?
    Va multumes mult pentru ajutor.

  2. Buna ziua am si eu o intrebare daca esti angajat de proba dar fara sa semnezi vre un act si la aproape o luna ajungi si te operezi si seful nu prea vrea sa ti dea nici adeverinta la concediu medical nici nu poti sa te gandesti care ar mai fii posibilitatile se poate lua somaj ca sa poti supravietuii alaturi de familie avand in vedere ca esti singurul care aduci bani in casa

  3. VA rog sa-mi spuneti ce pot sa fac cand angajatorul nu imi da contractual de munca, EU lucrand de peste 90 zile, ce pot sa fac fara sa-mi pierd serviciul, va rog sa ma ajutati, multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here