Un proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat propune prelungirea perioadei până la care deținuții pot fi înscriși la cursuri de formare profesională, cu 3 luni. Legislația actuală prevede ca persoanele condamnate selectate pentru aceste cursuri să parcurgă toate etapele pentru obținerea documentației cerute de furnizorii de formare profesională în 9 luni, până la “ultima zi de executare a pedepsei”.

Pe lângă prelungirea acestei perioade, inițiatorii fac și câteva clarificări care îi privesc pe deținuții care ar fi excluși de la acest beneficiu, deoarece textul de lege nu este foarte bine precizat.

“Odată cu intrarea în vigoare a noilor acte normative privind executarea pedepselor (liberarea condiționată este permisă doar din regimurile deschis și semideschis), articolul de lege exclude deținuții care pot beneficia de planificarea pedepsei, de regimul progresiv de executare, mai exact cei care sunt închiși în regim de maximă siguranță, dar odată cu absolvirea unor cursuri și obținerea unor recompense, sau pe măsura executării pedepsei, pot trece la schimbarea regimului. De asemenea, nu sunt prevăzute expres cazurile persoanelor condamnate la executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau centru de detenție, acestea fiind de regulă persoane sub 18 ani, cărora le lipsește pregătirea profesională, susțin inițiatorii proiectului legislativ în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că diferența de trei luni este majoră, deoarece înseamnă, de fapt, jumătate de semestru în activitatea școlii și ușurează accesul la documentele pe care deținuții trebuie să le obțină de la furnizorii de formare profesională, personal sau prin procură: certificatul care atestă nivelul studiilor absolvite, istoricul școlar, acte privind eventuala asistență socială, șomaj, etc.

Inițiatorii mai spun că au existat și situații în care deținuții selecționați care nu au avut timp să își procure aceste documente nu au putut susține examenul de absolvire și ulterior au dat în judecată penitenciarul și unitatea de formare profesională.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă

Art. 66, alin. (4) va avea următorul cuprins:

„(4) Persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puțin de 3 luni, până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsurii educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiționată ori pentru înlouirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.”

Proiectul legislativ va fi dezbătut în Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here