O inițiativă legislativă care va fi dezbătută în Camera Deputaților prevede ca perioada de suspendare a permisului de coducere să fie redusă la jumătate, dacă amenda este plătită în termenul legal pentru reducerea ei, de 48 de ore de la data suspendării carnetului de șofer.

Propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este argumentată de numărul mare de contestații din instanță pe tema suspendării permisului de conducere, contestații care duc la neplata amenzilor primite până la momentul unei decizii definitive a judecătorilor.

Astfel, susțin inițiatorii, bugetul de stat este văduvit de aceste sume, pe care șoferii le-ar plăti imediat și nu le-ar mai contesta, dacă și perioada de suspendare a permisului ar fi redusă într-un termen rezonabil:

“În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar pe de altă parte, cetățeanul este încurajat să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin bonificarea atitudinii sale de conformare față de norma juridică.”

În acest moment, legea prevede ca în cazul unei amenzi și a suspendării permisului de conducere, chiar dacă amenda este achitată în termen de 2 zile la jumătate din valoarea ei, suspendarea carnetului de șofer este valabilă trei luni. Singura derogare de la această măsură este ca șoferul respectiv să dea din nou examenul scris de conducere, după o lună de la suspendarea permisului, și în cazul în care îndeplinește punctajul necesar, perioada suspendării rămâne doar de 30 de zile.

La art. 109, dup alin. (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) Contravenientul sancționat cu amendă și sancțiunea contravențională complementară prevăzută la art. 96 alin. (2), lit. b), care achită amenda în condițiile prevăzute la alin. (5), beneficiază de reducerea cu jumătate a perioadei de timp pentru care s-a dispus prin proces-verbal de constatare suspendarea exercitării dreptului său de a conduce.”

Inițiativa legislativă a fost respinsă de prima cameră sesizată, Senatul, dar dacă va fi adoptată în Camera Deputaților, unde este acum în dezbatere publică, poate modifica legea în vigoare.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here