Guvernul a adoptat miercuri, 28 aprilie, proiectul de OUG care prevede ca microîntreprinderile cu până la 9 angajați să poată ține evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu aceștia prin acord scris, iar specificarea atribuţiilor postului să se facă atât verbal, cât și în formă scrisă, la solicitarea angajatului.

“Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conținutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit. a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, pentru care specificarea atribuțiilor postului se poate face verbal”, scrie în document.

Aşadar, Ordonanța adoptată de Guvern, modifică și completează Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial va fi eliminată obligația de întocmire a fișelor de post dar și a regulamentului intern, pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați, aşa cum a declarat ministrul muncii, Raluca Turcan.

„Microîntreprinderile cu până la 9 salariați sunt cele mai afectate de lipsa de personal calificat în domeniile economic, juridic sau resurse umane, adică cele care desfășoară activități de natură administrativă. Costurile sunt și ele mari, birocrația este excesivă, dacă ne raportăm la dimensiunea acestor societăți, astfel că reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potențialul microîntreprinderilor de a menține locuri de muncă, mai ales în actualul context epidemiologic”.

De asemenea, ordonanţa stabieste ca “pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și  salariaţii microîntreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia”.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, „Introducerea măsurilor propuse creează avantaje în domeniul relațiilor de muncă prin reglementarea unor măsuri care sprijină debirocratizarea și flexibilizarea relațiilor de muncă”.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here