Toti cetăţenii din ţările comunitare aflaţi legal în Marea Britanie la momentul părăsirii Uniunii Europene vor avea posibilitatea să îşi reglementeze statutul pentru a rămâne în ţară în noile condiţii. Detaliile sunt încă neclare, iar mediul academic este neliniştit, în special în ce priveşte dobândirea cetăţeniei britanice.
Premierul britanic Theresa May a prezentat liderilor din ţările comunitare o propunere privind drepturile celor peste 3 milioane de cetăţeni comunitari după Brexit, insistând că niciunul dintre aceştia nu vor fi obligaţi să părăsească Anglia, iar familiile nu vor fi în situaţia de a fi separate.
Marea Britanie urmăreşte – potrivit afirmaţiilor premierului – să acorde acestora acelaşi statut ca cel de care beneficiază cetăţenii britanici în ce priveşte sănătatea, educaţia, avantaje şi pensii.
Condiţii
Străinii din ţări comunitare care au mai puţin de cinci ani de rezidenţă, dar care vor fi ajuns în Marea Britanie înainte de momentul separării de UE vor avea dreptul să îşi completeze perioada de cinci ani de rezidenţă, înainte de a trebui să ceară dreptul permanent de şedere.
Momentul separării propus de Theresa May este situat între data activării articolului 50 din statutul organizaţiei şi nu mai târziu de data ieşirii de facto a Marii Britanii din Uniune.
EUobserver, care citează propunerile premierului britanic, atrage însă atenţia că Theresa May nu a răspuns la solicitările UE potrivit cărora Comisia Europeană ar trebui să aibă drept de monitorizare asupra respectării drepturilor cetăţenenilor străini, iar dreptul de jurisdicţie să fie deţinut de Curtea Europeană de Justiţie.
Statutul de imigrant
„Dacă nu se va ajunge la o soluţie până la sfârşitul negocierilor de separare, cetăţenii comunitari vor fi supuşi reglementărilor britanice privind imigrarea, una din cele mai restrictive din întreaga Europă” – afirmă Asociaţia „the3million”, organizaţie neguvernamentală a cetăţenilor comunitari din Marea Britanie (cca. 3,2 mil.) şi a celor 1,2 milioane de britanici care trăiesc şi lucrează în afara ţării lor.
Strănii care lucrează în Anglia descoperă acum că vor trebui să ceară statut de rezident permanent, în condiţiile în care dosarul pentru solicitarea cetăţeniei conţine nu mai puţin de 85 de pagini!
Nelinişte în mediul academic din Marea Britanie
În prezent, circa 120.000 de studenţi din ţări comunitare sunt înscrişi într-un program universitar din Anglia, şi unul din cinci cadre didactice din universităţile britanice provin din ţări ale UE. Organizaţiile universitare îşi afirmă, ca atare, temerile în legătură cu protejarea drepturilor acestora. Cererile lor includ un acord de rezidenţă şi drept la muncă pentru cetăţenii din ţări ale UE care lucrează în prezent în sectorul universitar, inclusiv pentru familiile lor, precum şi oportunităţi sporite de mobilitate atât pentru studenţii britanici cât şi pentru cei din ţări comunitare. Menţinerea participării Marii Britanii la programele de finanţare al UE este văzută ca un mijloc de soluţionare a cererilor mediului academic.