Doi parlamentari susţin modificarea Legii pensiilor, astfel încât mii de persoane care locuiesc în zona Câmpia Turzii – Turda – Cluj să poată beneficia de ieşirea anticipată la pensie, în condiţii de poluare remanentă.
Legea conferă deja persoanelor care au locuit 30 de ani în zonele putenic industrializate care au avut combinate chimice, cum sunt Baia Mare, Copşa Mică, să iasă mai devreme la pensie, dar zonele menţionate în actul normativ nu le include şi pe cele din Câmpia Turzii – Turda – Cluj:
“Această zonă a fost până în 1989 puternic industrializată, regăsind aici Uzina Chimică Turda, Combinatul de Lianţi şi Material Refractar Turda, Electroceramica, Fabrica de carbură de siliciu, Fabrica de sticlă Turda şi nu în ultimul rând Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii.”
Iniţiatorii susţin că este normal ca persoanele care locuiesc pe raza a 8 kilometri din aceste zone puternic poluate, să beneficieze de aceleaşi drepturi la legea pensiilor.
Art. 65 Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, alin. (5) se completează după cum urmează:
„(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pulberi metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa mică, Zlatna şi Câmpia Turzii, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.
Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
