O recentă procedură emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) impune persoanelor cu handicap să opteze pentru indemnizaţia pentru însoţitor sau pentru asistent personal.

Ordinul MMFPSPV nr. 2272/2013 pentru aprobarea procedurii a fost publicat în Monitorul oficial nr. 691/21.11.2013.
Opţiunile privesc persoana cu handicap grav care are şi calitatea de pensionar de invaliditate gradul I. persoana aflată în această situaţie, cu drept la asistent personal, poate opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 (care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie) sau pentru asistent personal.
În situaţia în care opţiunea se exprimă pentru asistent personal, se poate face opţiunea pentru:
angajarea asistentului personal sau pentru
primirea indemnizaţiei lunare (în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi) prevăzute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizaţiei de însoţitor (echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant) prevăzută la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, în cazul persoanei cu handicap vizual grav.

proced111Sursa foto: Lege5 Online

Nu se acceptă cumularea drepturilor!

Potrivit procedurii aprobate, dreptul la angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizaţiei lunare nu poate fi cumulat cu dreptul la acordarea indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 77 din Legea nr. 263/2010.
Opţiunea pentru unul dintre aceste drepturi se face de la data de la care beneficiarii acestora se încadrează atât în categoria pensionarilor de invaliditate gradul I, cât şi în cea a persoanelor cu handicap grav, cu drept la asistent personal. Dacă încadrarea persoanei în grad de handicap grav, cu drept la asistent personal, este ulterioară înscrierii la pensie de invaliditate gradul I, opţiunea se exprimă prin cerere adresată direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv a sectorului municipiului Bucureşti, denumită în continuare DGASPC, din raza teritorială de domiciliu al persoanei.
În situaţia în care înscrierea la pensie de invaliditate gradul I este ulterioară încadrării în grad de handicap grav cu drept la asistent personal, opţiunea se exprimă prin cerere adresată casei teritoriale/sectoriale de pensii, odată cu depunerea dosarului administrativ de pensie.
Cererile prin care beneficiarii îşi exprimă opţiunea pot fi depuse de către titularul dreptului personal sau, după caz, prin reprezentantul său legal sau mandatar.

Schimbarea ulterioară a opţiunii, inclusiv după data trecerii la pensie pentru limită de vârstă, se exprimă prin cerere adresată casei teritoriale/sectoriale de pensii sau, după caz, DGASPC, în funcţie de drepturile pentru care optează persoana. În această situaţie, suspendarea plăţii drepturilor incompatibile se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la una din cele două instituţii, în scopul de a evita cumulul celor două tipuri de drepturi.
ATENŢIE: În cazul în care se constată că o persoană beneficiază, prin cumul, atât de indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010, cât şi de asistent personal/indemnizaţie lunară prevăzută la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv de indemnizaţie de însoţitor prevăzută la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, plata drepturilor prevăzute de Legea nr. 448/2006 se suspendă până la data la care beneficiarul îşi va exprima opţiunea!
Instituţia care a acordat dreptul pentru care persoana nu a optat are obligaţia să constituie şi să recupereze debitele, în limita termenului de prescripţie extinctivă, reprezentând drepturi încasate necuvenit.

Cadru legal

Legea nr. 448/2006  privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul oficial nr. 1/2008), cu modificările şi completările ulterioare care prevede că persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluării medico-psihosociale, la un asistent personal.

Legea nr. 263/2010
(publicată în Monitorul oficial nr. 852/2010) privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare: pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

76 COMENTARII

 1. VEDETIVA DE TREABA CU ABURELI DE ESTEA ATI ADOPTAT UN PROIECT DE LEGE STIIND CA PRIMARIILE SUNT IN INCAPACITATE DE A RESTITUI ACESTE SUMEDE CE ADORMITI TARA CU POVESTI DE POPA//?

 2. Va rog sa imi spuneti daca aceasta lege este pentru toate localitatile din Romania sau numai pentru anumite primarii. La noi in orasul TARNAVENI cei care apartinem de D.G.A.S.P.C.Tg.Mures am fost dati toti asistenti personali afara din servici de trei ani si primaria in aceasta luna ne-a dat jumatate din indemnizatia lunara si de fiecare data cand se organizeaza ceva in oras se folosesc de banii de handicapati si ne dau cu intarziere de saptamani.ei cei din primarie isi iau salarile si pe noi amaratii ne tot amana .
  Cine verifica plata indemnizatilor lunare a persoanelor cu handicap grav de la primariile locale si unde e protectia handicapatilor ?!! De buget lunar complementar nici nu se pune vorba, asa ceva nu exista la noi in oras sau poate numai la unii ,sunt din Tarnaveni jud.Mures.
  Va rog sa imi raspundeti ,De ce aceste legi sunt aplicate numai pentru unii din orasele mari ,oare nu toti handicapatii trebuie sa aiba parte de aceste legii ,ma refer la personal salarizat,indemnizatii regulate si buget complementar ? Vrem dreptate si adevar!

 3. Parsoana cu piciorul amputat de deasupra genunchiului nu are dreptul la insotitor care sa beneficieze de ajutor de insotitor, poate sa-mi raspunda si mie cineva. multumesc

 4. Pensionarii aflati in coma la domiciliu in ce grad de handicap se incadreaza? Trebuie si ei sa opteze pentru insotitor sau asistent personal? Si daca da, cum? Printr-o sedinta de spiritism prezidata de directorul sau directoarea casei de pensii judetene sau a municipiului bucuresti?

  • daca e in coma se incadreaza in grad de handicap grav adica gradul 1 cu insototor, trebuie sa mergeti la dgsapc din sectorul dumneavoastra, trebuie referatt medical ancheta sociala de la primarie dar mai multe detali pot sa dau la tel, daca aveti nevoie de alt ajutor de exemplu pempers sa ma contactat , 0765911715

 5. Am un frate care este în vârsta de 79 ani, cu diagnosticul de Atrofie cerebrala şi cerebeloasa. Depresie anxioasa degenerativa cu episoade pshiotice. Eu şi fiul meu il îngrijim de câţiva ani, pe zi ce trece este tot mai greu. Trebuie ajutat în permanenţă la spălat, îmbrăcat, mâncare, tratament, aprovizionarea , absolut toate cele necesare, deoarece pe lânga aceste boli îi tremură mâinile si tot timpul trebuie ajutat. Dacă la aceste diagnostice fratele meu poate beneficia de însoţitor? Ce dosar trebuie întocmit şi cui să ne adresam. Vo multumesc foarte mult. Astept un e-mail de la dumneavoastra.

  • Pentru Stratina
   Nu sunt de specialitate, dar am facut dosar ptr. acordarea certificatului de handicap ptr mama mea si azi am primit raspuns favorabil.
   Deci. –trebuie mers la TOŢI dr de specialitate care il tratează pe fratele dv, si ceruta (stiu ei )o adeverinta ptr intocmirea dosarului de handicap (costa 100de lei ).daca aveti ieşiri din spital, daca aveti tomografie, filme, –de la. toti dr.
   Cu aceste adeverinte de evaluare mergeti la dr de familie care va face un dosar pe care il veti depune la DGASPC si orasul dv.
   Înainte de toate astea trebuie mers DGASPC ( Intrebati medicul de fam )
   unde veti complecta o cerere si in decurs de o luna vine o comisie acasa
   sa vada bolnavul timp in care aveti timp sa faceti dosarul. Dupa depunerea dosarului mai trece aproape. o luna si veti primi răspuns __cand veti fi programatic la comisie.
   Dar nu uitaţi prima data trebuie depusa cererea tip la Direcţia generala de. asistenţă sociala si protecţia copilului din oraşul dv ( aici ar depun si ptr handicap ) Vorbiti cu medicul de familie.
   Sper. ca m-am facut înţeleasă.
   Durează cam 2luni. Sa. aveţi noroc.

  • trebuie intocmit dosarul si depus la dsapac din judeti sector de unde suntei, referat medical, anceta sociala iesir din spital , daca aveti nevoie de alt ajutor pempers carucior sau cateter condom sa ma contactati 0765911715

   • O întrebare pentru Nemethi. Va scriu pentru tatăl meu care are cancer la plămâni cu metastaze pe creier operat. Epileptic probleme de inima de coagulare a sângelui și circulatorie insuficienta respiratorie și hipertensiune . Este pensionat pe caz de boala și cea de handicap -în urma faptului ca în momentul de fata este paralizat total imobil și nu vorbește. I am schimbat gradul de handicap optând pentru insotitor. Urmând ca mamă mea sa renunțe la locul de munca și sa se încadreze ca insoțitor. CE pensie și indemnizație o sa mai primească dacă are insotitor și mama renunța la locul de munca ? Și ați zis de pampers și cărucior sunt asociații sau organizații pentru handicap de unde se poate oferii un ajutor ? Mulțumesc

  • Procedura este următoarea:

   1.Medicul de familie vă dă o recomandare și o trimitere la medicul specialist care urmează să consulte pacientul;
   2 Mergeți la medicul specialist care l-a îngrijit și solicitați un control pentru obținerea certificatului de handicap;
   3 Cu recomandarea de la medicul specialist mergeți la medicul de familie care vă ajută să alcătuiți un dosar cu actele medicale și cu actele de identitate;
   4. Cu acest dosar mergeți la Serviciul de Asistență Socială a primăriei. Aici veți primi un nr de înregistrare și veți fi programat pentru ancheta socială;
   5 . După ancheta socială veți primi dosarul de la Primărie cu toate documentele și cu cererea de încadrare în gradul de handicap , dosar pe care îl veți depune la Direcţia Județeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
   6. După depunerea acestui dosar veți fi programat pentru control;
   7. Potrivit legii Comisia va emite un certificat în termen de 15 zile lucrătoare de la data controlului medical.
   8. Cu acel certificat, pe care îl primiți prin poștă, veți merge la Serviciul de Asistență socială a Primăriei pentru a intra în drepturi.

   Asta este procedura care poate dura două sau trei luni. O spun din experiență. Numai bine.

 6. Buna ziua ,cu respect va rog sami raspundeti daca se poate la o antrebare pe care nu stiu cum sa o rezolv ,am 54 de ani si…
  Sunt pensionara de invaliditate cu gradul 1cu ansotitor la comisia de munca [care mi sa dat an urma 7 ani ,cand am fost operata de spondiloza cervicala… mai am asociate si mai multa boli de -asm bronsic insuficienta respiratorie, epilepsie , bolnava de inima cu vasele inimii anfundate ,pericol de infact miocardic,hipertensiune arteriala] …Eu am avut si am si indemnizatie de handicap permanent la care am gradul 2 accentuat ,Ce trebuie sa fac ca sa am si indemnizatia de handicap gradul 1 permanent /mentionez anca o data ca am si pensie de boala cu gradul 1 cu ansotitor de 7 ani Va multumesc pentru raspuns.

  • buna , sa intocmiti alt dosar cu referatul medical de la medicul specialist adica neurolog si iesir din spital, grdul nu poate sa fie diferit , cu alte informatii , 0765911715

 7. Din pacate NU avem de ales,este singura optiune pentru ca locuri de asistent personal nu mai exista la noi in oras,asa ca sunt nevoita sa stau acasa ,sa am grija de mama,sa primesc indemnizatia respectiva si de cate ori am o problema medicala,sa platesc milioane,deoarece ca somer nu beneficiez de asigurare medicala. Frumos nu ?

 8. Buna ziua. Cumnatul meu locuieste in jud. Bihor.Are certificat de handicap permanent de mai multi ani, fiind diagnosticat cu schizofrenie. In 28 noiembrie trebuia sa primeasca indemnizatia .Din pacate nici pana la aceasta data (16.dec.2015) nu a primit nimic.Este singurul lui venit.Asi dori sa-l ajut dar nu stiu unde trebuie sa ma adresez sa vad ce sa intanplat . Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc.

 9. am fost pensionar de boala timp de 19 ani cu 2 infarcturi ,bpoc sta.iv exacerbare remisa.insuficienta respirotorie cronica,dependenta de concentrator de oxigen,arterita obliteranta a membrelor inferioare,tabagism cronic,si la expertiza din 8.12 2014 m-i s-a scimbat gradul de boala de la 2 la 1 cu insotitor.am primit in anul 2015 pina in luna noiembrie pensia de insotitor dar in luna noiembrie am primit decizia ca am fost scos la pensie pentru limita de virsta cu data de 14 10 2014 si obligat sa returnez suma de 7565 ron.inapoi, ca la data cind am fost la comisie aveam donditiile de iesit definitiv, si m-i s-a anulat decizia de gradul 1. mentionez ca cuantumul pensiei de limita este de 430 ron. va rog respectuos sa ma ajutati si sa ma indrumati ce ar trebui sa fac sa imi recapat dreptul de insotitor

 10. Bună ziua,sunt asistent personal ptr mama mea bolnavă de alzhimer stadiu grav, în cazul în care trebuie să o internez în spital sau la un cămin spital pentru o perioada limitată,nu doresc să o duc la azil ,care este situația mea ca angajat???având în vedere faptul ca trebuie să mă ocup în continuare de ea ???
  Vă multumesc

  • Cum ati procedat pentru a fi asistent personal. Din cate am inteles trebuie acordul persoanei cu handicap, dar fiind cu dementa cum poate da o asemenea declaratie? Multumesc!

 11. Sunt bolnav dializat grad1 cu drept de insotitor.Indemnizatia de insotitor o iau pe cuponul de pensie.As angaja un insotitor,dar pensia fiind mica nu-mi permit,deoarece am inteles ca statul nu ne mai ajuta cu nimic(sa platim impozitele ca pentru un angajat).Daca cunoasteti vre-o modalitate va rog frumos sa mi-o spuneti si mie. Multumesc.

 12. Bunaziua ,avem o problema cu pensia de handicap sa sista pe motiv ca nu sa prelungit mutatia pe buletin ,este vriun decret pe acesta situatie ?daca puteti sa ne ajutati cun raspuns ,va multumesc

 13. mama mea acum 6 ani a avut primul accident vascular..dupa doi ani al doilea care ia afectat si vorbirea..din primu an deja descoperisem ca are si o leucemie infatica foarte rara la batrani care medicamentele le gasesc numai in strinatate care unul singur ma costa 97 de euro pe luna..cu restu de boli inima tensiunea ulcer etc..anu trecut ne avand pe nimeni a cazut si a rupt si soldu..dupa o luna cade isi rupe si glesna ..are si ostoporosa..abia am reuscit sai fac prima pensie .acum trebe sai renovez actele ptr ca i sa dat numai ptr un an..imi puteti spune daca beneficiaza de asistent…???sau daca se incadreaza??? multumesc

 14. Buna seara,am o matusa bolnava de alhzeimer cu handicap .I sau acordat drepturile x pensie cu insotitor pe timp nelimitat.De cateva luni nu sa mai putut ti è acasa din nefericire,am internato intr-un azil de batrani in Pitesti,unde este foarte bine ingrijita dat statul avansat al boli.Intrebarea care vreau sa o fac este:daca face mutazie de la valcea la pitesti va pierde pensia de handicap cu insotitor? Trebuie sa treaca la un medic la pitesti pentru a putea avea retete si vizite di parte a acestuia.va multumesc va rog sa ma ajutati

 15. Buna ziua, tuturor celor care cunosc mai multe informații referitor la gradele de invaliditate. Am niște întrebări legate de evaluarea in grad de handicap la mine. Nu am antebrațul drept din copilărie, plus la asta am fost afectat in zona capului la urechea dreapta, am pierdut auzul total la aceasta ureche. Va rog foarte frumos sa îmi spuneti ce grad voi primi si care îmi va fi indemnizația lunară. Voi fi foarte recunoscător! Va mulțumesc.

 16. Buna..am o ..dilema.eu sunt.sero-pozitiv.de 16ani..si pan la 18ani am avut insotitor.care era platit.de la 18ani nu mai am.si am 1pensie de 780lunar..eu sunt pensionat .gradu l ..intrebarea mea.este……pot avea incontinuare insotitor.si sa fie platit!?

 17. ma ajuta cineva cu suflet cu o intrebare sunt anticapat am dreptulla mostenire d-na notar a spus ca handicapati nu au dreptu la mostenire daca esti orfan

 18. Bună ziua
  Am si eu neclaritate , eu sunt cu handicap gradu 1 si indemnizația pentru însoțitor îmi vine de la casa de pensii în valoare de 698 lei , neclaritatea mea este că insotitori care iau, indemnizația de de la primărie iau peste 900 lei
  Va rog să mă lămuriți
  Mulțumesc mult

 19. Buna ziua…va deranjez si eu cu o intrebare..bunicul meu are 78 de ani acu trei luni i s a amputat piciorul stang are grave probleme de inima si luna aceasta am fost cu el la psihiatru descoperind ca sufera si de dementa..din pacate comisia de handicap Botosani i a stabilit grad 1 accentuat dar fara insotitor socotind ca un om de aceasta varsta se poate descurca singur..el neputandu se hrani spala etc…va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac sa l ajut.MULTUMESC MULT!!!

 20. Buna ziua, tatal meu a avut pensie de insotitor nu are un picior, taiat deasupra genunchiului, diabet si acum un an a trebuit sa facem evaluarea eram programați. Din pacate a fost in spital pentru o rana la celalalt picior și acolo l au gasit cu inima, are acum stimulator, iar cand am fost la comisie ia taiat grav accentuat si acum nu are drept la insotitor desi el nu se descurca singur are si cataracta senila. Am intrebat daca sa fac o reevaluare dar toti dau din umeri, unde sa apelez ca sa ma invete cineva ce sa fac? Multumesc

 21. Buna seara, ma numesc Emilia Stan din comuna Armasesti jud. Ialomita. Tatal meu este cu handcap grad 1 definitiv, ambele picioare amputate. Eu in calitate de fiica am fost insotitoare angajata a primariei din 2007 pana in 2010 cand ne-au bagat in somaj cu promisunea ca in scurt timp voi fi reangajata. In urmatoarea luna el a primit indemnizatia pe care o primeste si astazi. Eu am grija de el in continuare dar nu mai am contract. Exista posibilitatea sa fiu reangajata ca si insotitor cu contract??? Si unde ar trebui sa ma adresez???

  Cu respect. Va multumesc!!!!

 22. buna, deci imdemnizatiade handicap nu se mareste, in scimb se mareste imdemnizatia de insotitor, la min 1065 ron si pensia la 520 ron, astea sunt momentan maririle pentru inceput de ani,
  cei care avet nevoie de ajutor cu dispozitive medicale cum ari fi carucior, scutece catetere sau orcie sa macautati pe adresa mea de emai , nemethigyula@yahoo.ro sau tel 0765911715 si pot sa dau sfatuturi cum se obtine gratis , numai bine

 23. Buna ziua
  Am primit azi un certificat de incadrare in grad de handicap – grav de la o salariata (bolnava de ceva timp) si eu ca angajator ce pasi trebuie sa urmez ? stiu ca e scutita de impozit pe salariu… dar ce trebuie sa faca resusele umane? ce acte trebuie sa elibereze?

 24. Sotia mea este incadrata in grad de handicap gr.1 si are pensie de la casa de pensii si indemnizatie .Intrebarea este daca eu pot sa ma angazej ca asistent personal?Mentionez ca eu sunt inca activ in campul muncii(sunt angajat cu carte de munca).Daca pot, unde trebuie sa ma adresez?

 25. Sunt bolnav de PARKINSON CU CERIFICAT DE HANDICAPAPAT GAV CU ASISTENT permanent ,si primesc o idemnizatie lunara de cca 300 lei + m 900 lei.. Cee trebuie sa fac [t a primi un ajutor in cazul caderii pe strada sau acasa. La ce sa renunt si procedura legala pt a ma ridica de o persoana in caz de cadere pe strada sau acasa. Va rog raspunsul prin Email ,sau tetelefon/fax 0256/491760,sau M :0725092651
  Va multumesc
  Dr Ing Alexandru Vas

 26. Am facut cerere pentru schimbarea gr. de handicap in noemb.2016, si am cerut si insotitor.Certificatul ,a fost schimbat de la grad accentuat la grav,au schimbat si cod de boala cu toate ca am acelasi diagnostic de la varsta de 8 luni,inschimb nu au aprobat insotitor cu toate ca aveam certificat de la md.de fam.,md specialist si ancheta de la primarie.Pe certificatul de handicap la rubrica insotitor este trecut,,din cauza motivul,,Am facut contestatie ,prima pensie de 340 am primit -o in dec. pe luna noem.,iar sept,oct.nu am primit nici vechea pensie de 270 .Acum mai nou,primesc in luna feb.2017 ,si inceputul lui martie,douo plicuri,unul cu un nou certificat care l anuleaza pe cel de anul trecut dar are acelasi continut,tot fara asistent personal sau indemnizatie pentru insotitor si mai nou se blocheaza pensia pe trei luni,motivand ca am schimbat C.I si nu am mers sa duc copie.Suntem bataia de joc aunor birocrati care spun ca ne apara drepturile ,cum sa ma duc 20 hm.cand merg cu cadru,am lasat date de contact,nr .telefon,adresa Cap.2 din Atributiile D.G.A.S.P.C.spune la pct 12,,sprijina si dezvolta un sistem de informatii pers.cu handicap.Ma poate lamuri si pe mine cineva,daca am dreptul la indemnizatie de insotitor si daca este legal sa se sisteze trei luni pensia ca nu am stiut ca trebuie sa depun o nouo copie de C.i?Va multumesc anticipat.

 27. BUNA ZIUA, doresc sa stiu daca persoanele cu handicap grav care primesc indemnizatia de insotitor prin casa de pensii , au dreptul la gratuitatea transportului in comun atit pentru titular cit si pentru insotitor , conform Legii 448/2006 ?

 28. CITITI CU ATENTIE VAROG MULT,
  Guvernul Mihai Tudose a adoptat, vineri, în cadrul primei şedinţe a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creşterea indemnizaţiei la 640 pentru cei care suferă de un handicap grav şi la 480 pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ştiri pe aceeaşi temă Prima şedinţă a Guvernului Tudose a început. Miniştrii au ţinut un mom… Actul normativ mai stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a acestor persoane în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi. De asemenea, în cazul copiilor cu handicap grav, certificatul acestora va fi valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără să fie necesar să se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare. Potrivit OUG, 717.502 persoane beneficiază de o formă de sprijin financiar sub forma prestaţiei sociale (persoanele cu handicap uşor nu beneficiază de prestaţii sociale şi nici persoanele aflate într-un serviciu public rezidenţial – centru rezidenţial). „În ultimii ani, costurile de trai s-au modificat considerabil, iar acest aspect îl resimţim fiecare dintre noi, în special persoanele din grupuri vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilităţi. În momentul de faţă, este practic imposibil să trăieşti cu o sumă de 349 de lei pe lună, cum este cazul persoanelor cu handicap grav sau 243 de lei pe lună, cum este cazul persoanelor cu handicap accentuat”, se mai arată în actul normativ. Astfel, una din măsurile urmărite prin OUG este de a creşte „semnificativ” valoarea prestaţiei de care beneficiază persoanele cu handicap. Totodată, Ministerul Muncii intenţionează să reglementeze un mecanism de creştere a prestaţiei prin raportare la pensia socială minimă, în condiţiile în care, în varianta actuală de lege, creşterea prestaţiei este legată de evoluţia indicelui preţului de consum, „indicator ce nu a mai crescut de foarte mult timp”. O altă prevedere din OUG are în vedere crearea de oportunităţi pentru autorităţile locale (consiliile locale) de a dezvolta servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate). „Legea nr. 448/2006 permitea DGASPC-urilor să deschidă astfel de servicii publice, însă nu şi autorităţilor locale. În acest sens, se doreşte să se ducă serviciile cât mai aproape de cetăţean. Această prevedere creează o oportunitate pentru primării şi nu o obligaţie de a înfiinţa servicii”, arată ordonanţa de urgenţă. De asemenea, copiii cu handicap grav, care au îngrijiri paliative, nu vor trebui să se mai prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor fiind valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. În textul OUG mai este precizat faptul că persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială, şi nu în baza unei cereri. Ministerul Muncii mai vizează, prin OUG de modificare a Legi nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, şi susţinerea angajării în muncă a acestora. „În Romania avem în prezent 34.343 de persoane cu dizabilităţi angajate în muncă. În acest context, proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi, neîndeplinirea acestei obligaţii atrăgând după sine plata unei taxe către bugetul de stat. Noutatea adusă de actul normativ constă în încurajarea angajării în muncă şi descurajarea neangajării prin creşterea taxei la nivelul salariului minim brut pentru fiecare persoană neangajată până la atingerea procentului de 4%. Totodată, eliminăm opţiunea de a contracta servicii şi produse de la unităţi protejate atunci când nu este respectată obligaţia legală de angajare în procent de 4% pentru persoanele cu handicap”, se precizează în textul actului normativ. Astfel, instituţiile publice au obligaţia organizării de concursuri destinate persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a OUG, „5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale”. În prezent, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre se întinde până la fraţi şi surori, rudele în linie dreaptă, soţ şi soţie, modificarea adusă prin actul normativ restrângând această obligaţie la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copiii pentru părinţi.
  SI INCA CEVA CEI CARE AVETI NEVOIE DE CARUCIOARE SAU PEMPERS VAROG SA MA CONTACTATI PE NR 0765911715 VSI VA DAU SFATURI CUM SE OBTINETI GRATIS

 29. in Timisoara sint 2 persoane false nevazatoare ,care conduc masini si administratoare de bloc care de ani de zile sint cica nevazatoare cu insotitor si iau banii celor cu adevarati bolnavi fara a fi verificate nici ele nici medicii nesimtiti care pt 1500-2000 euro,au dat acestora si la multi pensii de nevazatori,chiar nimeni nu ii verifica si nici dosarele,sa fie chemati si sa se vada ca nu sint nevazatoare

 30. Sunt persoană cu handicap grav și indemnizație de însoțitor, fac hemodializă. Începând cu 1 iulie 2017 Comisia de Handicap nu a mai atribuit gradul grav cu indemnizație, ci doar gradul grav fără indemnizație și fără asistent personal. Care este legea unde se specifică acest lucru? Sunt din Bacău. Mulțumesc mult.

 31. Vă rog frumos, o persoană bine informată, să-mi răspundă și mie la întrebarea: O persoană cu pensie de handicap grav. I, + indemnizație de însoțitor, ( nevăzător) cu vârsta de 85 de ani poate cumula și pensie pentru limită de vârstă? Precizez că persoana în cauză nu a muncit niciodată și nu are carte de muncă. Vă mulțumesc anticipat!

 32. Am si eu o intrebare la dumnravoastra?o am pe mama mea cu piciorul rupt din sold ,a fost internata la ortopedie la spitalul Universitar Bucuresti si nu mi a putut-o sa opereze caci se macina oasele intre ele,de atunci o am acasa tintuita la pat.Se poate pensiona cu grad de handicap si ca sa fiu eu insotitor?Si daca da cum trebuie sa procedez?Va multumesc!

 33. Buna seara.Am si eu nelamurire intr-o problema tata a decedat iar mama a optat pentru pensia de urmas iar mama avea pensie mica de cincisute de ron plus indemnizatie de insoritor.Dar fiinca a trecut la pensia de urmas i s- a taiat indemnizatia de insotitor, cum este posibil deci ea nu mai trebuie ajutata fiind oaralizata?Va rog sa ma lamuriti cu acest caz.Multumesc.

 34. Am o intrebare si va rog sami răspundeți.sunt angajată ca asistent personal la o persoana cu handicap de gradul 1.si eu sunt insarcinata si trebuie sa nasc de cind poate beneficia persoana cu handicap de indemnizație

 35. Buna ziua am si eu o intrebare bunica mea are 81 de ani si cataracta senila la ambii ochii si mi sa spus ca e operabila cu schimbare de cristalin artificial probla e ca ea nu vrea intrebarea e ar putea bunica beneficia de pensie si eu de intretinator ?

 36. Fostul sot sta cu mine si are o pensie de boala grad1 grav de1340 si indemnizatie de insotitor 880.Poate avea si o indemnizatie de handicap si o indemnizatie de insotitor in acelasi timp?

 37. buna ziua.am si eu o intrebare: O persoana care un picior amputat si este internata intr-un centru de ingrijire virsnici, poate beneficia de indemnizatia de insotitor? multumesc

 38. Bună ziua. Asistentul personal angajat cu contract de muncă poate fi și o persoana pensionara? Care sunt particularitățile în acest sens? Își pierde pensia în favoarea contractului? Mulțumesc

 39. Partenerul meu de viață a fost încadrat la pensie de boala gradul 1.Cum poate beneficia de indemnizație de însoțitor sau asistent personal?Pot sa ii fiu eu asistent personal?Și in ce condiții!Mulțumesc anticipat.

 40. Buna ziua, am si eu o intrebare daca mama este nevazatoare are glaucom nu mai merge operata are gradul grav eu fiica ei pot fi insotitoare? Daca da ce anume trebuie sa fac? Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua!

   Da! Se primeste o indemnizatie de 500 de lei de la primaria de sector din Municipiul Bucuresti (sau primaria din raza de localitate unde domiciliaza mama dvs.) si alti 500 lei de la Primaria Municipiului Bucuresti (daca mama dvs. domiciliaza in Bucuresti).

   Ambele indemnizatii se primesc in baza unor cereri pe care dvs., in numele mamei dvs., sau chiar mama dvs. trebuie sa le depuneti la primaria de sector, respectiv primaria Municipiului Bucuresti (Directia Asistenta Sociala)-ambele fiind cereri tip. Interesati-va la ambele primarii de cerereile respective si ce alte acte mai trebuie depuse (apar actele respective si pe site-urile lor oficiale)!

   Av. Madalina Moceanu
   Baroul Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here