Senatorii nu sunt de acord cu abrogarea pensiilor speciale de serviciu, proiectul de lege inițiat în acest sens fiind respins. Proiectul va fi trimis Camerei Deputaților, care va da votul final.
Conform inițiatorilor, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, bugetul alocat fiind de peste 6,6 miliarde de lei în 2017. În expunerea de motive, parlamentarii care au propus modificarea legii susțin că proiectul urmărește „restabilirea egalității în relația cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale și revenirea la principiul contributivității. Regula trebuie să fie’la contribuții egale – pensii egale’.”
Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale pentru 7 categorii: parlamentarii, judecătorii Curții Constituționale, angajații Curții de Conturi, corpul diplomatic și consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar.
De asemenea, se propune plafonarea pensiei pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate.
Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor se modifică și se completează cu următorul articol:
“Art. 851 – Pensiile de serviciu stabilite, recalculate și actualizate în condițiile prezentei legi nu pot fi mai mari decât salariul de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale în funcție, vechime și grad ale judecătorilor și procurorilor în activitate.”
Totodată, se cere menținerea a două excepții de la abrogare, pensile militare de stat și pensiile magistraților, pentru care țările membre NATO, respectiv Comisia de la Veneția recomandă regimul special de pensionare.
Dacă votul deputaților va fi favorabil, legile speciale privind pensionarea anumitor categorii de angajați vor fi modificate conform acestor prevederi.