Propunerea de completare a Codului Penal, înregistrată la Senat (ca primă cameră), cuprinde doar două articole privitoare la pensiile de serviciu sau pensiile speciale ale aleşilor care ajung să fie condamnaţi pentru fapte de corupţie, în timpul mandatelor.

Astfel, cei 28 de senatori propun ca instanţelor să li se dea posibilitatea ca, atunci când dau deciziile definitive de condamnare, să poată opta şi pentru un alt articol al Codului Penal, prin care să li se anuleze pensia celor pe care îi condamnă pentru fapte de corupţie sau să fie recalculată.

Astfel, Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, se propune spre completare după cum urmează:

După art. 69 se introduce un nou art., art. 691, cu următorul cuprins:

Art.691 – (1) Pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu, urmând ca pensia să fie reclaculată pe baza legii care reglemetează sistemul public de pensii.

(2) Interzicerea dreptului de a beneficia de pensie specială sau de serviciu se aplică, în mod obligatoriu, persoanelor care ar avea acest drept în baza unei legi speciale, dacă infracţiunile pentru care au fost condamnate sunt prevăzute la art. 289-309.

Nici cu articolul referitor la „renunţarea pedepsei” (art. 80, alineat 2, litera d) nu sunt de acord senatorii, deoarece această “portiţă legală” pe care o pot invoca cei corupţi, nu ar trebui să fie valabilă pentru aleşii care beneficiază de pensii speciale sau de serviciu.

Senatorii susţin, în expunerea de motive, că o astfel de măsură ar descuraja aleşii care beneficiază nu numai de pensii speciale sau de serviciu, ci şi de alte avantaje, să nu mai comită fapte de corupţie în exercitarea mandatelor. Mai ales că aceste beneficii pe care le au în plus faţă de angajaţii sistemului public, sunt date tocmai pentru ca aleşii să nu fie tentaţi să câştige bani în mod ilegal.

Iniţiatorii mai notează că o astfel de iniţiatiivă a mai existat în legislatura 2014-2015, dar nu s-a cerut avizul CSM, aşa cum prevede legea în cazul modificărilor care ţin de sistemul de justiţie. Proiectul va intra în dezbatere la Senat în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here