25 Iunie, 2019

Pensie de invaliditate pentru voluntarii din sistemul de urgenţă

Voluntarii angajaţi în sistemul situaţiilor de urgenţă ar putea primi pensie de invaliditate, la fel ca orice alt angajat al ISU, SMURD sau Ambulanţă. Conform unui proiect legislativ depus la Senat, în dezbatere publică, se propune modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu un nou alineat, care prevede acordarea pensiei de invaliditate celor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în urma practicării activităţii de voluntariat în domeniul situaţiilor de urgenţă.

În expunerea de motive, parlamentarii care au iniţiat acest proiect susţin că voluntariatul este o component de bază a modului de manifestare a societăţii civile, aşa că voluntarii trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca angajaţii din sistemul de urgenţă:

“Intervenţia pentru situaţii de urgenţă se poate solda oricând cu accidentarea, cu urmări de invaliditate, sau chiar cu pierderea vieţii voluntarilor. Pierderea totală sau parţială a capacităţii de  muncă a acestor voluntari, urmată de asigurarea dreptului la pensia de invaliditate, este un drept de care ar trebui să beneficieze chiar dacă activitatea nu constituie obiectul unui raport juridic de serviciu sau de muncă.”

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, se completează şi se modifică după cum urmează:

“Art. 68. După alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

(31) De asemenea au dreptul la pensia de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi persoanele care desfăşurând activitate de voluntariat în condiţiile legii în domeniul situaţiilor de urgenţă, şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, survenite în timpul şi din cauza practicării acestei activităţi.”

După ce va fi dezbătută şi votată în Senat, iniţiativa legislativă trebuie să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor pentru a fi promulgată.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu