Deşi asigurările sociale de bătrâneţe publice sunt individuale, de ele pot beneficia soţul supravieţuitor şi copiii, în cazuri care ţin mai degrabă de asistenţa socială.
Astfel, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, precum şi a căsătoriei între 10-15 ani, caz în care cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Are dreptul la pensie de urmaş şi soţul supravieţuitor, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an (art. 86 alin. 1 din Legea nr. 263/2010) şi indiferent de durata căsătoriei în situaţia în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 86 alin. 2 din Legea nr. 263/2010). Încadrarea într-un grad de invaliditate a soţului supravieţuitor în vederea obţinerii pensiei de urmaş se poate face până la vârsta standard de pensionare de către medicul expert al asigurărilor sociale.
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile anterioare beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de şase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 87 din Legea nr. 263/2010). De asemenea, are dreptul la pensie de urmaş soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la şapte ani, beneficiind de acest drept până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de şapte ani, pentru perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 88 din Legea nr. 263/2010).
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş pentru soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie, plata drepturilor pentru care a optat efectuându-se cu luna următoare solicitării lor (art. 92 din Legea nr. 263/2010).
Stabilirea pensiei de urmaş se realizează în funcţite de pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, respectiv pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru doi urmaşi;
c) 100% - pentru trei sau mai mulţi urmaşi din valoarea pensiei de limită de vârstă respective invaliditate gradul I (art. 89 din Legea nr. 263/2010). În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în baza cererii acestora.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.
