Dublarea sau chiar triplarea pedepselor cu închisoarea în cazul șoferilor care au consumat alcool sau stupefiante ar fi soluția pentru reducerea numărului mare de accidente. Senatorii vor dezbate o propunere legislativă care prevede majorări de pedepse în Codul Rutier, mai ales în cazul consumului de substanțe interzise.
“Numărul crescut de șoferi băuți, tendința de creștere a acestora, precum și numărul mare de accidente rutiere legate de consumul de alcool justifică înăsprirea pedepselor pentru cei care pun în pericol viața participaneților la trafic, în scopul descurajării conducerii sub influența alcoolului sau a stupefiantelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Astfel, proiectul pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede patru tipuri de schimbări: majorarea pedepselor în cazul consumului de alcool și stupefiante la volan, majorări în cazul recidivelor, creșterea duratei suspendării permisului în astfel de situații și imposibilitatea reducerii sancțiunilor aplicate pentru alcool și droguri.
Art. 87
„Alineatele (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 10 ani.
(4) Dacă persoana aflată în situațiile de la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa cu închisoarea este de la 10 ani la 15 ani.”
Și în cazul măsurilor de suspendare a permisului de conducere, pedepsele propuse sunt mari, între 5 și 10 ani dacă alcoolemia este peste 0,80g/l și între 6 luni și 1 an, dacă este sub acest prag. În schimb, în cazul recidivei, perioada de suspendare a permisului se dublează:
- 10 ani – dacă titularul permisului conduce din nou pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și/sau sub efectele stupefiantelor;
- 1 an – dacă titularul permisului conduce din nou pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai având o îmbibație alcoolică de până la 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Totodată, în cazul sancțiunilor de acest fel, proiectul legislativ prevede ca acestea să nu poată fi reduse, nici prin cerere la comandantul poliției sau reexaminarea șoferului după o lună de suspendare, așa cum este acum legislația.
Pentru a modifica legea, proiectul legislativ, aflat în dezbatere publică la Senat, trebuie adoptat de Camera Deputaților, după ce va trece de prima cameră sesizată.
Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!