Ministrul Justiției propune pedepse mai dure pentru fugarii care au primit condamnări la închisoare, în contextul în care tot mai multe persoane se sustrag de la executarea pedepsei.

 

Conform propunerilor de modificare și completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, sustragerea de la executarea unei pedepse privative de libertate corespunde evadării, dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliție în termen de șapte zile de la data condamnării definitive. În cazul hotărârilor care au rămas definitive înaintea intrării în vigoare a noilor reglementări, acest termen de șapte zile curge de la data la care forma modificată a Legii va intra în vigoare.

 

Proiectul de lege are ca scop prevenirea fugii din țară a persoanelor care au primit condamnări la închisoare. Astfel, cei care nu respectă termenul de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei vor primi o pedeapsă suplimentară de până la trei ani de închisoare.

 

O altă modificare se concentrează asupra pedepsei impuse pentru fapta de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la momentul evadării.

 

În plus, departamentele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care au responsabilitatea de a aduce înapoi persoanele urmărite, conform regulilor Codului de procedură penală, vor notifica organele de urmărire penală competente pentru a demara ancheta penală, în legătură cu infracțiunile definite în noul format al Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Vezi aici Codul Penal al României!

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here