Parlamentarii au decis introducerea unei clauze în Codul Penal, pentru a reglementa cazurile în care personalul didactic abuzează de funcția lor într-un mod sexual. Astfel, pretinderea sau obținerea de favoruri sexuale de către profesori de la elevi sau studenți va fi considerată o circumstanță agravantă și va implica pedepse mai aspre, inclusiv închisoarea.
Codul Penal s-a modificat din 6 ianuarie, conform Legii 430/2023, publicată miercuri în Monitorul Oficial, pentru a extinde reglementările privind abuzul de funcție în scop sexual. Mai exact, a fost adăugat un nou paragraf la infracțiunea de abuz de funcție în scop sexual, pentru a acoperi situațiile în care se cere sau se obțin favoruri sexuale de la elevi sau studenți.
Așadar, dacă aceste două infracțiuni incluse în Codul penal, legate de abuzul de funcție în scop sexual, sunt comise de către personalul didactic din învățământul preuniversitar sau universitar împotriva unui elev sau student, sancțiunile vor fi majorate cu o treime.
În prezent, Codul penal stabilește că funcționarul public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a grăbi sau a întârzia îndeplinirea unui act legat de îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, cere sau obține favoruri sexuale de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea exercitării unei funcții publice sau a profesiei sau activității.
Mai mult decât atât, cererea sau obținerea de favoruri sexuale de către un funcționar public care se folosește de o situație de autoritate sau superioritate față de victimă, ce decurge din funcția sa, se sancționează cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unei funcții publice sau a profesiei sau activității.
În versiunea inițială, proiectul de lege propunea modificarea definiției infracțiunii de hărțuire sexuală, pentru ca această să fie considerată astfel în mai multe situații, nu doar în cadrul unei relații de muncă, dar senatorii au decis eliminarea acestor prevederi.
Vezi aici Legea 430/2023
Vezi aici Codul Penal
Vezi aici alte articole despre sex și elevi
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.
