Parlamentarii PSD au inițiat un alt proiect de modificare a Codului penal, persoanele care nu respectă hotărârea judecătorească de a efectua muncă în folosul comunităţii urmând a fi pedepsite cu închisoare de 3 luni la 2 ani.

În acest moment, în marea majoritate a cazurilor, legea se află într-un soi de cerc fără niciun efect –o persoană care încalcă legea este amendată, nu plătește, astfel că amenda se transformă în decizie de efectuare a unor ore de muncă în folosul comunității, care nu sunt făcute, așa că persoana respectivă este din nou amendată, iarăși nu plătește, și tot așa, până intervine, eventual, prescripția.

Inițiatorii argumentează, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că măsurile mai drastice în astfel de situații, măsuri care merg până la pedeapsa cu închisoarea, ar descuraja persoanele amendate să continue să comită fapte antisociale. În plus, bugetele locale stau bine doar pe hârtie la amenzi:

“Bugetul de stat și bugetele locale au doar scriptic o grămadă de bani din amenzi, bani care nu se știe dacă vor putea fi recuperați vreodată, pentru că persoanele vizate refuză plata acestora, iar în situația transformării amenzii în muncă în folosul comunității, se refuză munca, deoarece aceste persoane consideră că este umilitor să faci curat pe stradă, să deszăpezești drumurile, să aduni gunoaiele din parcuri”, mai susțin parlamentarii care propun modificarea legii.

Astfel, persoanele care nu vor respecta hotărârea judecătorească de a efectua muncă în folosul comunităţii vor fi pedepsite cu închisoare de 3 luni la 2 ani. Pedeapsa se aplică în următoarele condiții:

  • persoana nu se prezintă la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii;
  • persoana se sustrage de la munca în folosul comunităţii după începerea activităţii;
  • persoana nu îşi îndeplinește îndatoririle ce îi revin.

Codul penal, la art. 287, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

“Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani.”

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 10 mai la Senat, care este prima cameră sesizată. După dezbaterile de aici, va fi trimis comisiilor de specialitate și apoi Camerei Deputaților pentru adoptare.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here