17 August, 2017

PDL reinvie Big Brother, in ciuda Curtii Constitutionale! Proiectul de lege privind stocarea timp de 6 luni, de catre operatorii de telefonie mobila, a datelor de trafic, a fost depus la Parlament, la doi ani dupa ce fusese declarat neconstitutional

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme (foto) si deputatul PDL, Adrian Badulescu, fost ofiter SRI, au depus la Parlament un proiect de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila. Conform Mediafax, in anul 2009, un proiect de lege asemanator, care prevedea stocarea tuturor convorbirilor telefonice si mailurilor timp de 6 luni, a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala, pe motiv ca “afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale – drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare”. Proiectul de lege depus in prezent in Parlament reia in mare parte prevederile vechii propuneri de act normativ, insa ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a sustinut ca a incercat sa elimine pasajele neconforme cu Constitutia.


Atacurile teroriste din Norvegia, motivul pentru care aceasta lege era necesara

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a mentionat, citat de Mediafax, ca, daca nu se adopta aceasta lege, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Pe langa cerintele partenerilor europeni, initiatorii sustin ca detinerea acestor informatii de catre autoritati le va ajuta in vederea prevenirii, cercetarii, descoperirii si urmarii penale a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate. In expunerea de motive, ministrul Comunicatiilor a precizat ca “necesitatea acestei legi deriva si in contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc in Norvegia in luna iulie a acestui an, impunandu-se astfel masuri pentru combaterea recrudescentei acestui fenomen”. Daca legea va fi adoptata de Parlament in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarului celui spre care a fost redirectionat apelul, dar si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet – posta electronica si telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicarile prin telefon sau internet se vor retine data, ora initierii si incheierii comunicarii, ora conectarii si deconectarii de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.Badulescu a mentionat ca directiva se“aplica in toate statele UE cu exceptia Germaniei. Germania si Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata si plateste la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica”. Deputatul PDL recunoaste insa ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. Initiatorul legii a sustinut insa ca “in lege apare ca va fi retinut si numarul destinatarului si al celui care apeleaza. Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numere, iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat”.

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Fara comentarii

Scrie un comentariu