Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, publicată ieri în Monitorul Oficial, aduce modificări importante în legislaţia penală, aplicabile de sâmbăta viitoare – 11 februarie 2017. În acest material vă prezentăm cele mai importante modificări aplicabile la nivel de paragraf pentru Codul penal, urmând să revenim cu un articol distinct pentru Codul de procedură penală.
De asemenea, puteţi descărca în format PDF analiza analiza comparativă a tutuor modificărilor aduse de OUG nr. 13/2017 la Codul penal, pe paragrafe, de AICI.
Notă: în caseta din stânga (roşu) veţi observa forma actuală a reglementărilor legislative iar în cea din dreapta (verde) forma ce se va aplica de la sfârşitul săptămânii viitoare.
Favorizarea făptuitorului
Potrivit legii, ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (art. 269, alin. 1).
În acest moment, Codul penal stabileşte că favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte. Din 11 februarie alineatul se completează, nefiind pedepsită nici favorizarea săvârşită de un afin până la gradul II.
Mai mult, se introduce un nou paragraf care stabileşte că pedeapsa de mai sus nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Abuzul în serviciu – neîndeplinirea unui act sau îndeplinirea defectuoasă
Cu siguranţă una dintre cele mai contestate modificări se referă la abuzul în serviciu, în noua variantă fiind atât impus un prag al pagubei materiale de 200.000 de lei de la care se aplică pedeapsa, cât şi diminuată pedeapsa în sine.
Astfel, dacă acum abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, din 11 februarie, pedeapsa stabilită de lege este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Abuzul în serviciu – discriminare
Importante sunt şi reglementările privind îngrădirea exercitării unui drept al unei persoane ori creării pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
Acum, funcţionarii publici care comit aceste fapte riscă tot de la 2 ani la 7 ani de închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. În noua formă a Codului penal, însă, vor fi pedepsiţi doar cu închisoare de la o lună la un an sau amendă.
În plus, din nou, dispoziţiile privind abuzul în serviciu nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Neglijenţa în serviciu
Aici nu avem foarte multe comparaţii de făcut. Articolul 298 privind neglijenţa în serviciu se abrogă, astfel că nu vor mai fi valabile prevederile conform cărora încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
În acest moment, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Modificările aduse de OUG nr. 13/2017 elimină din textul legii sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice”.
Astfel, fapta va constitui infracţiune şi va fi pedepsită ca atare dacă persoana are îmbibația prevăzută de lege la momentul comiterii acesteia, nu la momentul prelevării mostrelor biologice.
Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație
Corelativ, se introduce, după art. 336, un articol nou, art. 3361, care reglementează o infracțiune nouă – „Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație”.
Acesta stabileşte că fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Nu constituie infracţiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanţelor stupefiante, după producerea accidentului de circulaţie şi până la sosirea poliţiei la faţa locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.”
Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!
Deci conform art 297 in forma noua, daca am o paguba mai mica de 200000 lei, functionarul public care a produs-o incalcand legea scapa nepedepsit?!