Întrucât de-a lungul timpului au fost înregistrate mai multe întrebări, pe Forumul Legestart.ro, referitoare la pauza de masă, ne-am propus ca în materialul de faţă să prezentăm o sinteză a celor mai importante reglementări din Codul muncii pe acest subiect. Astfel, vom afla dacă aceasta este obligatorie, care este durata ei şi dacă este inclusă sau nu în programul de lucru.

Întrebare 1: Pauza de masă este obligatorie?

Codul muncii nu stabileşte caracterul de obligativitate al pauzei de masă, prin folosirea clară a acestui termen, ci se referă la pauza de masă ca fiind un drept al angajaţilor, în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore. Acest drept se va acorda în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Întrebare 2: Cât durează pauza de masă?

La art. 134 din Codul muncii nu se specifică o durată “standard” a pauzei de masă decât în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani. Mai exact, aceştia trebuie să beneficieze de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.

În ceea ce priveşte restul salariaţilor (de peste 18 ani), revenim la sintagma “în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”. Aşadar, durata pauzei se stabileşte la nivel intern, putând să varieze de la un angajator la altul – 15, 30 sau 60 de minute fiind cele mai frecvente variante în practică.

Întrebare 3: Pauza de masă este inclusă sau nu în programul de lucru?

Legea stabileşte că pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, NU se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă. Aşadar, pentru un program standard de lucru de 8 ore/zi, cu începerea activităţii la ora 09:00 şi o pauză de masă de 30 de minute, stabilite prin contractul de muncă/regulamentul intern, programul angajatului va fi 09:00-17:30, cu pontarea a opt ore de muncă.

Desigur, pot exista şi excepţii în favoarea salariatului (“cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern”), atunci când angajatorul decide includerea pauzei de masă în programul de lucru. Practic, urmând exemplul de mai sus, programul angajatului va fi 09:00-17:00, cu pontarea a opt ore de muncă.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

6 COMENTARII

  1. Dincolo de durata ce o poate avea pauza de masa, exista si anumite conditii pe care angajatorul trebuie sa le ofere salariatilor pentru efectuarea pauzei de masa? Ce se intampla intr-un caz (ca al meu) in care activitatea salariatului se desfasoara, in cea mai mare parte a timpului, pe teren sau in masina, iar salariatul respectiv nu are nici timp si nici conditii (apa pentru a se spala pe maini, masa, scaun etc.) pentru a manca? Respectivul ajunge, de multe ori, sa munceasca opt ore si jumatate si sa plece acasa nemancat!

    • Lege de umplutură ca toate. Cum poți obliga patronul sa ofere pauza de masa la un program de 12 ore in schimburi atunci când nu este inclusa in program după cum este legea? Îți iei masa după program pentru că legea nu-l obliga să-ți asigure personal de schimb pentru pauza de masa. Legi făcute de comuniști și preluate de obosiți fara creier.

  2. Lucrez intr-o agentie de pariuri sportive ,nu conteaza numele, si o sa-mi dau demisia deoarece ei nu sunt de acord sa imi iau pauza de masa de nici macar 5 minute ( lucrez 12 ore ) si pun clientii sa astepte in perioada respectiva . Este legal asa ceva ??? Pot fi penalizat pentru asa eva ? Multumesc

  3. Angajatii au dreptul la pauza de masa in conditiile in care muncesc mai mult de 6 ore si 30 de minute. Ce masuri pot fi luate impotriva angajatorului daca nu acorda pauza de masa, aceasta nefiind prevazuta nici in contractul colectiv nici in contractul individual de munca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here