În curând, angajații din cadrul ministerelor, altor organe de specialitate, autorităților și instituțiilor publice ale administrației publice centrale ar putea fi obligaţi să îşi ia zilnic o pauză de masă de o oră, în intervalul 13:00 – 14:00. Această perioadă nu va fi inclusă în durata normă a timpului de muncă, angajaţilor urmând să le ajungă programul la 9 ore.

Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre publicat la începutul acestei săptămâni de către Ministerul Muncii, actul normativ precizând, totodată, că se poate stabili o repartizare inegală a programului zilnic de lucru, prin:

  • regulamentul intern, aprobat de conducătorii entităților de mai sus, cu consultarea organizațiilor sindicale sau a reprezentanților salariaților/funcționarilor publici;
  • prin contractul colectiv de muncă.

Există, însă, şi excepţii de la pauză de masă obligatorie, prevederile neaplicându-se instituţiilor publice din:

  • sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
  • sistemul administraţiei penitenciare.

Atenţie! Aceste prevederi se află în dezbatere publică, sub formă de proiect, şi nu se aplică până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial!

Sursa: Ministerul Muncii

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here