Senatorii şi deputaţii au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, astfel încât toţi cetăţenii români dar şi străini să se poată legitima, pe teritoriul ţării, şi cu paşaportul, nu doar cu cartea de identitate.

Argumentele parlamentarilor ţin de condiţiile din Uniunea Europeană, unde documentul este recunoscut inclusiv pentru românii care se legitimează în alte state, aşa că ar fi firesc ca paşaportul “să aibă aceeaşi utilitate şi în ţara noastră, stat membru al U.E.“.

Respectând drepturile fiecărui individ şi doar în condiţiile prevăzute de lege, legitimarea de către reprezentanţii abilitaţi ai statului trebui să poată fi realizată şi în lipsa cărţii de identitate. Condiţionarea legitimării de existenţa sau prezenţa exclusivă a cărţii de identitate e nejustificată, având în vedere că statul roman eliberează  şi alte documente de identificare, precum paşaportul“, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Un singur articol al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români se modifică şi completează:

Art. 12. alin (2)

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate, precum şi paşaportul.“

Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Buna ziua ! Ma numesc Maria sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si as dori sa stiu daca dupa cum scrieti in articolul dumneavoastra Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români Art. 12. alin (2) s-a modificat şi completat.Multumesc mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here