Cetățenii din București și județul Ilfov, care vor eliberarea pașapoartelor turistice, au din 16 iulie noi ghișee la dispoziție, în mall-ul ParkLake din sectorul 3. Centrele pentru eliberarea pașapoartelor din Piața Amzei și din Șoseaua Pipera au fost relocate, centrul comercial deținând 14 ghișee de primiri cereri și 3 ghișee de eliberări pașapoarte. Doar la centrul din Pipera erau procesate aproximativ 900 de cereri pe zi, de cele mai multe ori formându-se cozi uriașe pentru depunerea documentelor necesare.

Ministerul de Interne a anunțat că în primele ore de la deschidere au fost depuse deja peste 500 de cereri de eliberare a pașapoartelor. În centrul comercial există și un ghișeu al Trezoreriei, astfel încât oamenii să poată plăti în același loc taxa pentru obținerea pașaportului.

Este al doilea punct dintr-un centru comercial deschis de Direcția de Evidență a Pașapoartelor, după cel din mall-ul Plaza, inaugurat anul trecut. Noile centre oferă condiții modern pentru angajați și spații de așteptare decente pentru cetățeni.

Carmen Dan, ministrul de Interne, a anunțat, prin intemediul unui comunicat, că spațiul din ParkLake este ocupat în baza unui contract de comodat care prevede că MAI va plăti doar utilitățile, fără a achita şi chirie. Contractul are durata de 5 ani cu posibilitate de prelungire. Mutarea și renovarea sediului nu a implicat costuri pentru minister, cheltuielile fiind asigurate de mall.

De asemenea, oficialul MAI a reamintit că din 20 iulie intră în vigoare modificările cadrului normativ privind pașapoartele, cea mai importantă noutate fiind creșterea valabilității pașaportului de la 5 la 10 ani, pentru persoanele de peste 18 ani.

Taxele sunt:

  • 258 lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
  • 234 lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani
  • pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Plata taxei pentru obținerea pașaportului se poate face online, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituție a Prefectului, de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin mandat poștal la orice oficiu postal sau în numerar sau prin intermediul POS-urilor la casieriile unităților Trezoreriei Statului și la casieriile unităților CEC BANK. MAI mai precizează că nu se percepe comision pentru această plată.

comentarii

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here