Un deputat independent a inițiat la Senat un proiect de lege privind parteneriatul civil, o formă de comuniune socială între doi parteneri care nu vor să-și consfințească relația prin căsătorie. Mai mult, inițiatorul susține abrogarea articolului 277 din Codul civil, care interzice căsătoria ditre persoane de același sex sau parteneriatele civile dintre persoane de sex opus/persoane de același sex, încheiate în alte state între cetățeni români sau străini.

Argumentele deputatului sunt legate de numărul mare de cupluri care aleg în România, ca în marea majoritate a Uniunii Europene, să trăiască împreună fără să fie căsătorite. Această formă de conviețuire familială trebuie să aib un cadru juridic, iar statul român trebuie să coreleze Codul Civil astfel încât “cuplurile acestea care nu doresc să își schimbe statutul civil, nu sunt dipuse să își oficializeze relația”, să beneficieze de toate drepturile legale conferite celor căsătoriți.

De altfel, noua lege conține 68 de articole, care se referă la fiecare capitol al acestei noi reglementări –parteneriatul civil: “Este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi, cu scopul de a-și organiza civil viața împreună.”

De reţinut şi că toate formele de discriminare, directă sau indirectă, pe baza încheierii unui parteneriat civil, pe baza orientării sexuale a partenerilor sau a identității de gen a partenerilor sunt interzise, conform propunerii legislative.

Orice cetățean român cu vârsta mai mare de 18 ani sau cetățean străin cu reședința în țara noastră de cel puțin un an, poate încheia un parteneriat civil, care se înscrie într-un Registru special de evidență, ținut de primăria localității respective. Partenerii sunt chemați în fața unui registrator, într-o incintă a primăriei, alături de doi martori (dacă este posibil), pentru încheierea parteneriatului, asemenea unei ceremonii de stare civilă. Pentru aceste ceremonii, primăriile nu vor percepe taxe. Verificarea actelor depuse de parteneri trebuie făcută în cel mult 7 zile, interdicțiile fiind legate de persoanele fără discernământ, de rude până la gradul 4, de persoanele căsătorite sau aflate deja într-un alt parteneriat civil.

ATENŢIE! Proiectul reglementează şi parteneriatul civil informal ce reprezintă relaţia dintre două persoane majore care NU au încheiat un parteneriat civil în faţa unui organ competent, în cazul în care comuniunea durează de peste 5 ani iar pe toată durata sa au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate a unui parteneriat civil, cu excepţia celei de constatare de către un organ competent.

Parteneriatul civil poate înceta de comun acord, la denunțarea unuia dintre parteneri sau pe cale judecătorească, în situația în care cuplul are de împărțit bunuri sau trebuie acordată tutela unui copil.

“Art. 29

(1) Oricare dintre parteneri se poate adresa judecătoriei de la domiciliul său ori al celuilalt partener în cazul încetării parteneriatului civil din orice cauză, pentru a cere ca aceasta să se pronunțe asupra împărțirii custodiei copiilor rezultați din parteneriat, a bunurilor comune ale partenerilor, precum și asupra oricăror pretenții pe care le are în legătură cu parteneritul civil. Copilul născut în timpul parteneriatului civil îi va avea drept părinți prezumați pe cei doi parteneri, iar drepturile sale vor fi aceleași ca cele ale oricărui alt copil născut dintr-o căsătorie. “

Referitor la bunuri, acestea vor fi declarate ca fiind proprii cele provenite dinainte de parteneriat, urmând ca cele obținute în timpul acestuia să devină bunuri comune.

“Art. 49

(1) În parteneriatul civil operează de drept principiul separației de bunuri între parteneri. […]

(3) Efectele separației de bunuri între parteneri, precum și cele ale comunității de bunuri sunt cele prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.”

De asemenea, drepturile privind asigurările sociale, de sănătate, drepturile privind munca, obținerea cetățeniei române, sunt aceleași cu cele stipulate în diferite legi pentru partenerii dintr-o căsătorie.

În plus, legea parteneriatului civil recunoaște parteneriatele încheiate în alte state europene, indiferent că acesta este încheiat între persoane de același sex.

După dezbaterile de la Senat, noua lege va merge la Camera Deputaților pentru votul final.

Ai nevoie de Codul civil? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

6 COMENTARII

 1. initiatorul a primit probabil parale multe pentru a fi initiatorul unei asemenea tampenii , care la ordinul progresistilor de la Bruxelles va fi trecut prin parlament repejor , ca refendumul pt. familia traditionala sa fie fara obiect…sodomisti nenorociti

  • Domnule Viorel,dumneavoastra si generatia de comunisti superstitiosi trebuie sa crapati odata.Nu toata lumea asta se invarte dupa religii care nu au strop de adevar si logica in ele.

   • Stimata doamna, nu toți cei ce se conduc după legile morale a lui Dumnezeu, sunt comuniști și nu-i frumos că blestemați cu atâta ușurință pe cei ce au alte valori decât dumneavoastră!
    Religia nu aduce într-adevăr, nimic bun, dar credința vie în Dumnezeu și trăirea după voia Lui, aduce binecuvântare și mântuirea! …dar oare, vă interesează?…chiar dacă, probabil, vă declarati creștină, ca mulți alții…

  • Ca nu te mai praduiesc de bani popii ce sunt masina de spalat creiere a nobilimii …..de milenii conceputa metoda…… pt a-si face banul in liniste pe seama sclavilor…..si ai tine cu capul in dogme pe naivii cu orice crez…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here