19 Ianuarie, 2020

Parlamentul vrea să majoreze amenzile comercianților care vând alcool minorilor. Repetarea faptei poate duce la suspendarea activității economice

Senatul va dezbate un proiect de modificare a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, care prevede că fapta de comercializare sau oferire în mod gratuit de băuturi alcoolice minorilor va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amendă de până la 6.000 lei.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că propunerea vine de la producătorii din domeniu, care citează studii internaționale care arată “nevoia de intervenție prin informare și educare în intervalul 15-16 ani, interval de vârstă considerat ca fiind o etapă critică a dezvoltării adolescentului, cu un grad de risc mai mare în relație cu alcoolul decât perioadele ulterioare de dezvoltare”.

Legislația actuală stabilește ca fiind contravenție doar ”servirea cu băuturi alcoolice”, în localurile publice, a minorilor. Astfel de fapte sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 100-500 lei, iar, în caz de repetare, cu suspendarea activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Proiectul de lege propune definește contravenția ca fiind comercializarea în magazine, cât și oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze.

Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice 

Articolul nr 2 se completează cu un nou punct, 221), care va avea următorul cuprins:

Art. 2 – Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

221) comercializarea în magazine, cât şi oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unitățile autorizate să le comercializeze. 

Litera f) a alineatului (1) al articolului nr 3 se completează și va avea următorul cuprins:

Art. 3 – (1) Contravențiile prevăzute la art. 2 se sancționează după cum urmează:

f) cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, faptele prevăzute la pct. 221), 35) şi 36). 

În cazul repetării faptei, va fi dispusă chiar suspendarea temporară a activității comerciantului. 

Alineatul nr. (4) al articolului nr 3 se completează şi va avea următorul cuprins:

Art. 3 – (4) în cazul repetării contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 19), 21), 22), 221) şi 26) se dispune, de asemenea, măsura suspendării activității magazinului sau localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, pentru votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 61/1991? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu