25 Ianuarie, 2020

Parlamentul vrea ca rezerva de aur a țării să fie ținută în România

Statul român va recupera rezerva de aur prin lege, conform unui proiect inițiat la Senat.

Dacă va fi adoptat proiectul, Banca Națională a României va fi obligată să aducă în țară rezerva de aur ținută la Banca Angliei, în afara țării fiind păstrată doar o mică parte, de 5% din toată cantitatea. Rezerva de aur era de 103,7 tone și avea o valoare estimată la 3,84 miliarde de euro în 2018.

Proiectul de lege este argumentat de faptul că având o economie de piață funcțională nu se mai justifică plata unor comisioane pentru custodia aurului în străinătate: „Față de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcțională de piață, dar și față de perioada de criză financiară internațională, situația actuală este semnificativ îmbunătățită, îndreptățind o abordare diferită în privința unora dintre practicile prudențiale. Perspectivele se mențin pe linia unei evoluții similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influențe negative majore”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ inițiat modifică Legea nr. 312/2004 privind statutul BNR și prevede introducerea unui nou alineat.

La art. 30, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:

(4) Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Totodată, proiectul prevede modificarea sintagmei actuale din lege “rezerva internațională” în “rezervă“.

Ultimul articol modificat  este privitor la BNR, care raportează de îndată Guvernului și Parlamentului dacă există pericolul diminuării rezervelor internaționale la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului. În plus, Banca Națională va prezenta măsurile macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației indicate.

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, primul for legislativ sesizat.

Ai nevoie de Legea nr. 312/2004? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu