Parlamentul României, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul noii legi a pensiilor. Legea a primit 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 „abțineri”. Adoptată în procedură de urgență, legea are un termen de două zile în care poate fi atacată la Curtea Constituțională, după care va fi trimisă la președinte, pentru promulgare.

Proiectul privind sistemul public de pensii a fost adoptat de Senat săptămâna trecută. Legea pensiilor va fi aplicată începând cu 1 septembrie anul viitor. Însă, de la 1 ianuarie, pensiile vor fi indexate cu 13,8%, rata medie a inflației înregistrată în 2022.

Conform noilor prevederi legislative, stagiul complet de cotizare pentru pensie a fost stabilit la limita de vârstă de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul minim este de 15 ani. De asemenea, vârsta standard de pensionare este 65 de ani, fiind valabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări care includ majorarea punctului de pensie la 2.032 de lei începând cu ianuarie 2024, cu o creștere de 13,8%. Același procentaj de creștere este prevăzut și pentru pensia minimă, ajungând la 1.281 de lei, în același interval. De asemenea, sunt introduse reglementări pentru recalcularea pensiilor, fiind vorba de un mecanism de bonificare a punctelor de pensie pentru cei care au lucrat peste 25 de ani.

Pe lângă ajustările preconizate, legea propune și eliminarea diferențelor dintre genuri, oferind femeilor reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii. De asemenea, se propune creșterea vârstei standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, dar se oferă și opțiunea de pensionare la 70 de ani, pentru ambele sexe.

Proiectul de lege stipulează și alte aspecte, precum reglementări privind pensiile anticipate, pensiile de invaliditate și cele de urmaș. De asemenea, se prevăd măsuri pentru indexarea pensiilor cu 13,8% începând cu anul 2024, conform inflației înregistrate în 2022.

Se estimează că această noua lege a pensiilor va avea un impact financiar semnificativ. Pentru anul 2024 cheltuielile totale cu pensiile sunt estimate la 112 miliarde lei, încadrându-se în 9,4% din PIB, conform proiecțiilor din PNRR pentru cheltuielile bugetare cu pensiile. De asemenea, s-a estimat că impactul bugetar al aplicării legii în 2025 va fi de aproximativ 33,1 miliarde lei.

 

Vezi aici Legea pensiilor publice în vigoare

Vezi aici alte articole despre pensii

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here