17 Martie, 2018

Parlamentul European: reacţiile la schimbarea politicii privind biocombustibilii

Creşterea producţiei de biocombustibili s-a produs pe fundalul angajării Uniunii Europene în transportul verde. Opiniile sunt împărţite referitor la planul Comisiei Europene de a limita utilizarea biocombustibililor.

Astfel, până în 2020, 10% din combustibilii folosiți în UE trebuie să provină din resurse regenerabile. Însă ajustarea acestei politici a fost supusă la numeroase presiuni, prin limitarea combustibilului produs din culturi alimentare (grâu, rapiță, ulei de palmier, zahăr) – numit combustibil de primă generație.

Mai mult, pe parcursul următoarelor luni, Comisia Europeană intervine şi propune limitarea combustibililor bazați pe culturile alimentare la 5% din combustibilul utilizat în transport. Restul de procentaj de 5% trebuie să provină din deșeuri – biocombustibilii de a doua generație.

Eurodeputatul polonez Jarosław Kalinowski, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), membru al comisiilor pentru agricultură și mediu, se declară susţinător al planurilor CE. Conform viziunii eurodeputatului, situaţia actuală, „în care biocombustibilii sunt în competiție cu producția agricolă tipică, ducând la creșterea prețurilor, nu trebuie să continue“.

Un alt susţinător al planurilor Comisiei Europene este eurodeputatul german Jo Leinen (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Germania), de la comisia pentru mediu. În viziunea lui, efectele sociale şi cele legate de mediu ar trebui incluse în criteriile de durabilitate pentru biocombustibili. Lansează însă un avertisment referitor la menţinerea unui echilibru decizional, Uniunea Europeană fiind atenţionată să  nu cadă dintr-o extremă în alta.

Producătorii de biocombustibili se tem însă că schimbările vor avea un impact negativ asupra noii industrii și vor duce la pierderea câtorva mii de locuri de muncă

„Companiile producătoare de biocombustibili ar fi trebuit să se pregătească deja pentru acest lucru, deoarece Industriile care au investit în tehnologii avansate vor profita de aceste ajustări.”, a arătat domnul Bas Eickhout (Verzi/ALE, Olanda).

Sursa: Parlamentul European

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu