Camera Deputaților are în dezbatere publică un proiect legislativ conform căruia uniforma devine obligatorie pentru toți elevii, de la stat sau privat, până la clasa a XII-a. Propunerea legislativă pentru modificarea articolului nr. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ prevede ca uniforma fiecărei unități de învățământ să fie decisă de Consiliul de Administrație al școlii, împreună cu directorii și după consultarea comitetelor de părinți și de elevi.

Argumentul principal al inițiatorilor este că purtarea obligatorie a uniformei școlii reprezintă “părerea unanimă a celor direct implicați în procesul de învățământ“. Alte motive pentru care acest proiect legislativ a fost inițiat sunt legate de propria identitate a instituțiilor de învățământ, mândria elevilor care vor învăța la respectivele școli, dar și prevenirea și combaterea violenței, pentru că “intrușii” vor fi identificați imediat:

Implementarea acestei măsuri va conduce la întărirea disciplinei, evitarea discriminării între elevii săraci și cei care provin din familii înstărite, aspectul uniform al clasei și nu în ultimul rând, menținerea decenței, evitându-se situațiile în care fetele care poartă fuste scurte atrag privirile băieților din clasă sau din școală.

Astfel, articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ se modifică după cum urmează:

„ (1) În învățământul preșcolar și preuniversitar de stat și privat este obligatoriu portul uniformei școlare de către elevi.[…]

(3) Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, pe bază de cerere, burse de ajutor social pentru achiziționarea acestor uniforme.”

Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat, dare este în dezbatere la Camera Deputaților, care este camera decizională. Termenul de dezbatere este la o lună după începerea sesiunii parlamentare din septembrie.

Ai nevoie de Legea nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here