Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto a fost adoptat, pe 22 octombrie, de plenul Camerei Deputaților, după ce fusese adoptat anterior și de Senat, prima camera parlamentară sesizată.

Deputații au votat proiectul în majoritate, cu 269 de voturi pentru și o singură abținere, dar au avut câteva amendamente depuse în comisiile de specialitate, față de varianta adoptată de Senat.

Astfel, avizul tehnic pentru activitățile pe care le va desfășura o platformă digitală în domeniul transportului alternative de persoane va fi emis de Ministerul Comunicațiilor şi Societății Informaționale în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete. Acest aviz va avea valabilitate 24 de luni. În forma anterioară a proiectului, acest aviz se cerea anual. Operatorul economic al platformei va plăti, tot o dată la 2 ani, taxa de avizare de 100.000 de lei.

Copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ se va elibera operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele deținute în proprietate, închiriere sau comodat. Potrivit ordonanței, pentru serviciile digitale de ridesharing, mașinile acceptate pot avea o vechime de până la 15 ani.

O altă obligație a operatorilor este cea legată de venituri: „Toate veniturile obținute în urma efectuării de transport cu autoturism și șofer alternativ inclusiv veniturile operatorilor platformelor digitale provenite din activitatea efectuată pe teritoriul României sunt impozitate în conformitate cu legislația fiscală în România„. De asemenea, operatorul platformei digitale va trebui să aibă o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România.

De asemenea, se prevede acceptarea și achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu este valabil pentru taxiuri.

Termenul inițial de tranziție pentru aceste noi reglementări era la 1 noiembrie 2019, dar perioada a fost decalată acum, în Camera Deputaților, până la data de 1 februarie 2020.

Proiectul de lege va merge la Președintele României pentru promulgare.

Ai nevoie de O.U.G. nr. 49/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here