ACTUALIZARE (16 sep). Legea a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României.
__________
__________
Începând din 2015, cartelele telefonice pre-plătite vor putea fi folosite/cumpărate doar după înregistrarea acestora pe baza unui document de identitate al deţinătorului, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Parlament.
Legea adoptată (.pdf) este pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, iar prevederile acesteia vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Conform informaţiilor din actul normativ, în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, deţinătorii cartelelor telefonice pre-plătite vor avea de ales între înregistrarea pe baza unui document de identitate şi renunţarea la acestea. Refuzarea înregistrării va fi egală cu suspendarea serviciilor până la momentul îndeplinirii obligaţiei.
După data de 1 ianuarie 2015, cartelele telefonice pre-plătite vor putea fi cumpărate doar prin înregistrarea lor pe baza unui document de identitate.
Informaţiile care vor fi necesare pentru înregistrarea unui deţinător vor fi: numărul de telefon sau identificatorul serviciului de comunicaţii cu plata în avans/ulterioară, prenumele, numele, CNP-ul, seria şi numărul documentului de identitate, ţara emitentă (în cazul străinilor), denumirea şi codul fiscal de identificare (în cazul persoanelor juridice), dar şi prenumele, numele şi CNP-ul reprezentantului legal al persoanei juridice, după caz.
Notă: Prin document de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea electronică de identitate, paşaportul sau permisul auto. Înregistrarea se va face prin intermediul unui formular tipizat (tipărit sau electronic).
Dacă utilizatorii vor notifica pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicaţii electronice, furnizorii vor trebui să restricţioneze de îndată accesul la serviciile de comunicaţii electronice pentru acei utilizatori.
Totodată, prin proiectul adoptat se prevede că persoanele juridice care pun la dispoziţia publicului puncte de acces la internet vor fi obligate să identifice toţi utilizatorii care se conectează la acestea. Identificarea se va face “prin reţinerea datelor de identificare ale utilizatorului sau a numărului de telefon, prin plata cu cardul bancar sau orice altă procedură de identificare care asigură direct sau indirect cunoaşterea identităţii utilizatorului“.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat, la momentul adoptării în Guvern a proiectului de lege (9 aprilie), că dispoziţiile au drept scop “prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale“.
Atenţie! Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.
Sursa: Camera Deputaţilor | Foto: Free Images
Acesta lege este un abuz la viata privata cu scuza de doi bani a securitati nationale de parca da cineva doi bani pe ea. Trebuie sa fie o cale a opri acest abuz
Acesta lege este un abuz la viata privata. Trebuie sa fie o cale de a opri acesta abuz stiu ca scuza este de doi bani si a nume securitatea nationala. Si sunt sigur ca sa fac lobby de 5 stele ca sa se adopte aceasta lege.