Un proiect legislativ privind Codul Penal a fost pus în dezbatere publică la Senat. Acesta prevede că în cazul unui concurs de infracțiuni, cu mai multe pedepse, să se aplice pedeapsa cea mai grea și doar o treime din celelalte.

Motivația inițiatorilor este că în ultimii trei ani, practica judiciară a arătat că ”hotărârile penale în materia concursului de infracțiuni sunt în deplină concordanță cu voința legiuitorului în ceea ce privește stabilirea pedesei în cazul pluratlității de infracțiuni, cu excepția cazului reglementat de art. 39, alin. (1) lit. b) unde constatăm că prin aplicarea sistemului cumului juridic cu spor obligatoriu, fără nicio limită, se ajunge la aplicarea pedepsei cu închisoare în limite exgerat de ridicate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul prevede doar modificarea articolului susmenționat, art. 39 alin. (1), lit. b).

“b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fără ca acest spor să depășească încă o dată limita maximă specială prevăzută pentru infracțiunea stabilită ca fiind cea mai grea.”

În actualul Cod Penal, articolul respectiv este stipulat astfel:

Art. 39 – Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni

“(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.”

Proiectul legislativ așteaptă avizele Guvernului și Consiliului Superior al Magistraturii, ultimul fiind necesar în cazurile în care se propune modificarea legislației din domeniul juridic.

După dezbaterile din Senat, proiectul trebuie votat de plenul Camerei Deputaților pentru a fi adoptat. 

Ai nevoie de Codul Penal? Îl poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here