Câțiva parlamentari de la PSD au inițiat o propunere legislativă de completare a Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea agenției naționale de presă AGERPRES.

Agenția este, conform prevederilor actuale, instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial. Directorul general, care are rang de secretar de stat, are un mandat de 5 ani, este propus de premier și votat de Parlament, sub controlul căruia se află.

Inițiatorii susțin că agenția de presă AGERPRES nu are prevăzut în legea specială, față de alte asemenea instituții, cum sunt televiziunea sau radioul public, ca raportul annual de activitate, odată respins, să ducă la demiterea managementului: “Astfel, dintre instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, AGERPRES este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acțiune în cazul în care constată o funcționare necorespunzătoare, cauzată de un management neperformant. Din această perspectivă, directorul general al AGERPRES se bucură, practic, de o imunitate totală în interiorul mandatului său”, mai susțin parlamentarii inițiatori în expunerea de motive a proiectului legislativ.

După alin. (3) al Art. 13, se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a directorului general.

După lit. d) a Art. 15, se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
Demiterea de drept, în cazul respingerii raportului anual de activitate de către Parlament.

Inițiativa legislativă abia a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. În următoarele 30 de zile, sunt așteptate avizele Consiliului Legislativ și al Guvernului, pentru ca proiectul să intre la primul vot.

Ai nevoie de Legea nr. 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here