Senatul va dezbate o inițiativă legislativă care dă parlamentarilor posibilitatea de a-și angaja voluntari sau tineri prin intermediul programelor de internship la cabinetele lor parlamentare.

În acest moment, legea prevede ca fiecare parlamentar să aibă la dispoziție o sumă forfetară pentru mai multe cheltuieli,, inclusiv pentru cabinetele parlamentare, dar angajarea consilierilor sau a personalului din aceste cabinete se face prin intermediul resurselor umane din Parlament.

Inițiatorii susțin că dacă vor avea posibilitatea să angajeze tineri  interni sau voluntari la cabinete, vor da posibilitatea celor care au acumulat, în facultate sau la diferite studii, cunoștințe teoretice despre relații publice, politică sau economie politică, să le pună în practică și să fie atrași, la rândul lor, ca specialiști într-un domeniu, de viața politică.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor

După alin. 12¹ se introduce trei noi alienate, cu următorul cuprins:

(12²) În cadrul  birourilor parlamentare pot fi organizate și desfășurate programe de internship în condițiile Legii nr. 176/2018 privind internshipul, precum și activități de voluntariat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.

(12³) Programele de internship, respectiv activitățile de voluntariat au ca scop experimentarea de către interni sau voluntari a specificului activității birourilor parlamentare și dezvoltarea de abilități profesionale în domeniu.

(12⁴) Derularea programelor de internship și a activităților de voluntariat au loc în urma încheierii unui contract de internship, respectiv de voluntariat în condițiile legii, la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză.

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat și apoi în Camera Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 96/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here