Parcurile tehnologice ar putea fi o alternativă de dezvoltare a industriei și a cercetării, dar și de a oferi locuri de muncă și profit companiilor care vor oferi acestor locuri de muncă, spun parlamentarii care au inițiat un proiect legislativ în acest sens. Parcurile tehnologice ar urma să fie înființate în subordinea Ministerului Economiei, firmele care ar funcționa aici ar fi scutite de impozite, iar angajații nu ar plăti nici ei taxe din salariile obținute.

“Legea urmărește mai mult decât integrarea activităților de cercetare-dezvoltare cu cele de producție, și chiar mai mult decât să ofere un caracter competitiv industriei autohtone, deoarece prin aplicarea acestei legi statul își va schimba chiar filozofia de impunere a taxelor și impozitelor: de la o taxare imediată și sufocantă, asupra unui profit foarte mic, la o taxare mediată, derivată și inteligentă, care va permite dezvoltarea mediului economic privat și care va crește substanțial veniturile bugetare”, mai spun inițiatorii noi legi.

Proiectul prevede și încurajarea instituțiilor publice de a participa la aceste parcuri tehnologice, nu se adresează doar întreprinzătorilor mici și mijlocii. Astfel, instituțiile statului pot veni ca fondatori sau ca acționari ai parcului tehnologic, iar salariații care nu sunt taxați pe veniturile obținute acolo pot contribui voluntar la bugetul de asigurări sociale.

Legea Parcurilor Tehnologice

Art. 10 Achiziții scutite de TVA

„(1) Operațiunile de achiziție de bunuri, produse și servicii care sunt în legătură cu fondarea, gestiunea ori dezvoltarea facilităților proprii din parcul tehnologic ori a parcului tehnologic în ansamblu, sunt scutite de la plata taxei pe valoare adăugată.

(2) Scutirea se aplică pe termen nelimitat, putând fi limitată ori eliminată numai cu prevederea unui termen de implementare care nu poate fi mai scurt de 5 ani.”

Veniturile obținute din valorificarea produselor și serviciilor sau din orice activitate din parcurile tehnologice sunt scutite de impozitul pe venit și impozitul pe profit, în anumite condiții, conform art. 11 din proiectul legislativ.

„Art. 11 (2) Impozitele prevăzute la alin. (1) se vor aplica numai dacă și după ce antreprenorul, rezident al parcului tehnologic, depășește o cifră de afaceri echivalentă cu suma de 1.000.000 euro și numai din anul ulterior atingerii acestui prag, indiferent dacă cifra de afaceri crește, scade, sau se menține.

(3) Salariile și câștigurile personalului parcului tehnologic sunt scutite de impozite, taxe, ori alte contribuții.”

Proiectul de lege abia a fost pus în dezbatere publică la Senat și nu a obținut încă avizul Consiliului Legislativ și pe cel al Guvernului. După aceste etape, inițiativa va intra la vot și apoi va fi trimisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here