Un grup de senatori şi deputaţi a iniţiat un proiect de lege privind procedura interpretării actelor normative, în condiţiile în care mare parte din legi sunt propuse sau modificate chiar de către Parlament.

Iniţiatorii susţin însă că domeniul legilor, dreptul, este „complex“,  iar norma juridică a ajuns “o soluţie greu de înţeles şi implementat“:

Este necesară utilizarea unor explicaţii suplimentare ale textelor în vigoare prin intermediul normelor interpretative, aceasta fiind permisă în măsura în care ele sunt strict necesare pentru înţelegerea textului“, argumentează iniţiatorii legii.

Proiectul legislativ cuprinde definiţia interpretării, tipurile de interpretare, subiectele care pot solicita interpretarea şi calea de urmat în cazul în care se cere interpretarea legii. Cazurile incluse ca putând fi interpretate sunt reexaminarea legii la solicitarea preşedintelui României, reexaminare ca urmare a unei decizii CCR, ordonanţele de urgenţă ale guvernului, acte normative ale ministerelor, ş.a.

Procedura este următoarea – se cere Parlamentului sau instituţiei care a emis actul normativ textul legii care se vrea a fi interpretat, solicitarea înregistrându-se la birourile celor două camere. Cererea merge mai departe la comisiile de specialitate, care dau avize, pe baza cărora se face un raport. Acest raport trebuie votat apoi de majoritatea deputaţilor şi senatorilor din comisiile respective, care pot invita la dezbateri şi miniştri, şi alţi responsabili din domeniul respectiv. Raportul final merge apoi în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a plenurilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, care trebuie să voteze. Abia la publicarea în Monitorul Oficial, interpretarea respectivă va deveni “literă de lege”.

Iniţiativa legislativă privind procedura interpretării actelor normative a fost respinsă, pe 21 martie, de plenul Senatului, dar a intrat în dezbatere la Camera Deputaţilor, şi dacă va fi adoptată aici, va fi promulgată.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here