Un proiect de modificare a Legii privind protecția animalelor, depus la Senat, prevede dublarea pedepselor penale în cazurile de violență asupra animalelor. Aceste fapte sunt încadrate și acum ca infracțiune, dar sunt prea blând pedepsite, conform inițiatorilor – de la 3 luni la 1 an pedeapsa cu închisoarea, sau amendă penală.

“Zilnic se înregistrează 2-3 cazuri de maltratare, schingiuire și mutilare a animalelor, iar într-un singur an, peste 900 de animale au fost aduse în adăposturi cu membrele tăiate, moarte de foame sau împușcate. Se impune o intervenție fermă din partea legislativului, pentru a descuraja și condamna aceste acte de cruzime”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Art. 25, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervențile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colților, ciocului sau dinților.”

Propunerea de majorare a pedepselor pentru violența asupra animalelor a fost depus la Senat pe data de 1 martie și conform procedurilor, după ce va fi dezbătut aici, va ajunge la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. de ft mult se tot vb dar de pedepsirea hingherilor care in timp ce stang cai nii de pe domeniul publik si ai aduna in mod agresiv pana la a avea vatamari agresive si pana la uciderea lor prin forma de agresiune pe care o aplica ca degeaba le dam cetatenilor noile proceduri penale in caz de daca conform celor mentionate mai sus hingherii nu sant pedepsiti si la fel lege modificata pt inasprirea procedurilor din adaposturi in care se pregatesc tot felul de documente justificative, dar ei sant eutanasiati si torturati in adaposturi pt a scadea nr lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here