18 Ianuarie, 2020

Parlamentarii reintroduc sporul de 50% pentru doctorat în Legea salarizării

Paralamentarii liberali propun modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice astfel încât deținătorii titlurilor științifice de doctorat să primească un spor de 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Inițiatorii susțin că indemnizația va fi acordată atât pentru funcția de bază, cât și pentru angajații care desfășoară activități prin cumul de funcții. De asemenea, măsura va fi reintrodusă și pentru cadrele didactice care doresc să beneficieze de echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I:

“Această măsură ar reprezenta o formă de împiedicare a abandonului școlar al profesorilor, bine pregătiți, bine calificați, deținători ai titlului științific de doctor”, mai argumentează, în expunerea de motive, inițiatorii proiectului legislativ.

Un alt argument al parlamentarilor care cer modificarea legii este acela că legiuitorul trebuie să țină cont că doctoratul este o formă superioară de încadrare, care recompensează cea mai înaltă calificare a unui funcționar sau angajat la stat, astfel că nu trebuie omisă din acordarea unor indemnizații.

Legea-cadru nr. 153/2017

“Art. 14 Drepturi salariale pentru deținerea titlului știițific de doctor

(1) Personalul care deține titlul știițific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2) Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor prevăzută la art. 25.

(3) Indemnizația prevăzută la alin. (1) se acordă atât la funcția de bază, cât și pentru personalul care desfășoară cumul de funcții sau activități de plata cu ora.

(4) Personalul didactic de predare care a solicitat sau solicită și obține gradul didatic I prin echivalare, potrivit Ordinului ministrului educației nr. 5.561/2011, beneficiază de salariul de bază aferent gradului dicatic I, precum și de indemnizația prevăzută la alin. (1).”

Proiectul legislativ a fost înregistrat pe 14 noiembrie la Senat, în dezbatere publică în procedură de urgență. După ce va fi votat aici, proiectul va fi discutat și în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Vlad
  iulie 22 2018

  Inteleg ca se vorbește de o sumă egala cu 1950 / 2, ce ar însemna 975 lei, în 2018.
  Aceasta suma e “NET”, sau “BRUT”?
  Îți intra efectiv 975 pe card, sau ai impozit 10%, CAS, CASS, etc? Ca daca se aplica toate taxele, te scoate pe undeva pe la 620 lei

 • Răspunde
  adrian
  ianuarie 3 2020

  se achita si la zilele de co, cm, cfs?

Scrie un comentariu